Pregled bibliografske jedinice broj: 839073
Određivanje optimalnih uvjeta za ekstrakciju polifenola iz kore mandarine
Određivanje optimalnih uvjeta za ekstrakciju polifenola iz kore mandarine // Pharmacia / Ademović, Zahida (ur.).
Sarajevo: Pharmaceutial Society of Federation of Bosnia and Herzegovina, 2015. str. 136-136 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 839073 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje optimalnih uvjeta za ekstrakciju polifenola iz kore mandarine
(Determination of optimum conditions for extraction of Citrus unshiu peel)
Autori
Ilišinović, Drago ; Makarun, Monika ; Fumić, Barbara ; Zovko Končić, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Pharmacia
/ Ademović, Zahida - Sarajevo : Pharmaceutial Society of Federation of Bosnia and Herzegovina, 2015, 136-136
Skup
III kongres farmaceuta Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem
Mjesto i datum
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 14.05.2015. - 17.05.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Ekstrakcija; polifenoli; mandarina
(Extrakction; polyphenol; Citrus unshiu)
Sažetak
Uvod i cilj: Najčešće uzgajana i komercijalno najznačajnija vrsta agruma u Hrvatskoj je mandarina Unshiu (Citrus unshiu Marcovitch (Marc.)). Često se koristi za proizvodnju sokova i marmelada pri čemu kora mandarine ostaje kao otpad. Kore agruma bogate su flavonoidnim spojevima koji zbog svojih antioksidativnih svojstava mogu prevenirati brojna obojenja. Stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi najbolju metodu ekstrakcije za flavonoide i druge fenolne spojeve iz kore mandarine. Metode: Za određivanje uvjeta ekstrakcije korišten je centralni kompozitni dizajn. Varirani su udio etanola u ekstrakcijskom otapalu (0-100%), temperatura (20-70 C) i pH (5, 5-8, 5). Kako bi se ispitala potencijalna upotreba kore mandarine kao izvora molekula s antioksidativnim djelovanjem, određena je antioksidativna aktivnost ekstrakata in vitro kemijskim metodama (hvatanje DPPH slobodnog radikala i antioksidativna aktivnost uporabom β-karoten linoleatnog testa). Sadržaj ukupnih polifenola i flavonoida određen je spektrofotometrijski. Rezultati: Polifenoli iz mandarine pokazali su se stabilnima pri visokoj temperaturi tako da su se i ukupni polifenoli i flavonoidi bolje ekstrahirali pri 60 C. Ipak, za ekstrakciju flavonoida povoljniji je bio viši udio etanola (80%) i pH (8, 5) u odnosu na ukupne polifenole (20% odnosno 6, 1). Priređeni ekstrakti pokazali su relativno dobru antioksidativnu aktivnost. Ekstrakt s maksimalnom antiradikalnom aktivnošću ujedno je imao i najveću količinu flavonoida što potvrđuje učinkovitost te klase spojeva kao hvatača slobodnih radikala. Zaključci: Kora mandarine bogata je polifenolnim spojevima što je čini potencijalno vrijednom sirovinom za izradu preparata s antioksidativnim svojstvima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Marijana Zovko Končić
(autor)