Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 839073

Određivanje optimalnih uvjeta za ekstrakciju polifenola iz kore mandarine


Ilišinović, Drago; Makarun, Monika; Fumić, Barbara; Zovko Končić, Marijana
Određivanje optimalnih uvjeta za ekstrakciju polifenola iz kore mandarine // Pharmacia / Ademović, Zahida (ur.).
Sarajevo: Pharmaceutial Society of Federation of Bosnia and Herzegovina, 2015. str. 136-136 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 839073 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje optimalnih uvjeta za ekstrakciju polifenola iz kore mandarine
(Determination of optimum conditions for extraction of Citrus unshiu peel)

Autori
Ilišinović, Drago ; Makarun, Monika ; Fumić, Barbara ; Zovko Končić, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Pharmacia / Ademović, Zahida - Sarajevo : Pharmaceutial Society of Federation of Bosnia and Herzegovina, 2015, 136-136

Skup
III kongres farmaceuta Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem

Mjesto i datum
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 14.05.2015. - 17.05.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Ekstrakcija; polifenoli; mandarina
(Extrakction; polyphenol; Citrus unshiu)

Sažetak
Uvod i cilj: Najčešće uzgajana i komercijalno najznačajnija vrsta agruma u Hrvatskoj je mandarina Unshiu (Citrus unshiu Marcovitch (Marc.)). Često se koristi za proizvodnju sokova i marmelada pri čemu kora mandarine ostaje kao otpad. Kore agruma bogate su flavonoidnim spojevima koji zbog svojih antioksidativnih svojstava mogu prevenirati brojna obojenja. Stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi najbolju metodu ekstrakcije za flavonoide i druge fenolne spojeve iz kore mandarine. Metode: Za određivanje uvjeta ekstrakcije korišten je centralni kompozitni dizajn. Varirani su udio etanola u ekstrakcijskom otapalu (0-100%), temperatura (20-70 C) i pH (5, 5-8, 5). Kako bi se ispitala potencijalna upotreba kore mandarine kao izvora molekula s antioksidativnim djelovanjem, određena je antioksidativna aktivnost ekstrakata in vitro kemijskim metodama (hvatanje DPPH slobodnog radikala i antioksidativna aktivnost uporabom β-karoten linoleatnog testa). Sadržaj ukupnih polifenola i flavonoida određen je spektrofotometrijski. Rezultati: Polifenoli iz mandarine pokazali su se stabilnima pri visokoj temperaturi tako da su se i ukupni polifenoli i flavonoidi bolje ekstrahirali pri 60 C. Ipak, za ekstrakciju flavonoida povoljniji je bio viši udio etanola (80%) i pH (8, 5) u odnosu na ukupne polifenole (20% odnosno 6, 1). Priređeni ekstrakti pokazali su relativno dobru antioksidativnu aktivnost. Ekstrakt s maksimalnom antiradikalnom aktivnošću ujedno je imao i najveću količinu flavonoida što potvrđuje učinkovitost te klase spojeva kao hvatača slobodnih radikala. Zaključci: Kora mandarine bogata je polifenolnim spojevima što je čini potencijalno vrijednom sirovinom za izradu preparata s antioksidativnim svojstvima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marijana Zovko Končić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ilišinović, Drago; Makarun, Monika; Fumić, Barbara; Zovko Končić, Marijana
Određivanje optimalnih uvjeta za ekstrakciju polifenola iz kore mandarine // Pharmacia / Ademović, Zahida (ur.).
Sarajevo: Pharmaceutial Society of Federation of Bosnia and Herzegovina, 2015. str. 136-136 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Ilišinović, D., Makarun, M., Fumić, B. & Zovko Končić, M. (2015) Određivanje optimalnih uvjeta za ekstrakciju polifenola iz kore mandarine. U: Ademović, Z. (ur.)Pharmacia.
@article{article, author = {Ili\v{s}inovi\'{c}, Drago and Makarun, Monika and Fumi\'{c}, Barbara and Zovko Kon\v{c}i\'{c}, Marijana}, editor = {Ademovi\'{c}, Z.}, year = {2015}, pages = {136-136}, keywords = {Ekstrakcija, polifenoli, mandarina}, title = {Odre\djivanje optimalnih uvjeta za ekstrakciju polifenola iz kore mandarine}, keyword = {Ekstrakcija, polifenoli, mandarina}, publisher = {Pharmaceutial Society of Federation of Bosnia and Herzegovina}, publisherplace = {Sarajevo, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Ili\v{s}inovi\'{c}, Drago and Makarun, Monika and Fumi\'{c}, Barbara and Zovko Kon\v{c}i\'{c}, Marijana}, editor = {Ademovi\'{c}, Z.}, year = {2015}, pages = {136-136}, keywords = {Extrakction, polyphenol, Citrus unshiu}, title = {Determination of optimum conditions for extraction of Citrus unshiu peel}, keyword = {Extrakction, polyphenol, Citrus unshiu}, publisher = {Pharmaceutial Society of Federation of Bosnia and Herzegovina}, publisherplace = {Sarajevo, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font