Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 838826

Malo otrova u hrani je dobro za nas


Klapec, Tomislav
Malo otrova u hrani je dobro za nas // 16. Ruzickini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA”
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2016. str. 4-4 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 838826 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Malo otrova u hrani je dobro za nas
(A little poison in food is good for us)

Autori
Klapec, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
16. Ruzickini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA” / - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2016, 4-4

Skup
16. Ruzickini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA”

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 21.09.2016. - 23.09.2016

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
toksikanti; hrana; hormeza
(toxicants; food; hormesis)

Sažetak
Niske doze toksičnih tvari dokazano stimuliraju tjelesne sustave zaštite i popravka u procesu poznatijem kao hormeza. Zapravo je riječ o dvofaznom odgovoru organizma, pri čemu niske doze toksikanata imaju povoljan, a visoke štetan učinak. Sve ispitivane vrste stresa za žive organizme (temperatura, tjelovježba, toksikanti, prehrana, i sl.) imaju takav utjecaj, a ovo predavanje će se usredotočiti na tvari iz hrane. Primjerice, biljke proizvode niz spojeva, tzv. prirodnih pesticida, kojima se brane od mikroorganizama i kukaca. Riječ je o toksičnim spojevima, ali se u ljudskoj hrani nalaze u preniskim koncentracijama da bi nam mogle naškoditi. Štoviše, ove tvari (polifenoli, glukozinolati, i sl.) potiču ekspresiju niza proteina koji razgrađuju i izlučuju toksikante, neutraliziraju oksidativni stres, popravljaju oštećenja u stanici, itd., posljedica čega je veća otpornost na strane tvari. Ovaj 'trening' prirodnim pesticidima je jedan od razloga zašto se unos voća i povrća povezuje s nižim rizikom raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, i dr. Hormetički princip pak vrijedi i za kontaminante hrane poput mikotoksina i dioksina, te tvari koje nastaju preradom poput akrilamida. Regulativa toksičnih tvari se vjerojatno neće znatnije promijeniti napretkom razumijevanja hormeze, ali bi osvješćivanje ovog koncepta u javnosti moglo pripomoći u smanjenju raširenog straha od kemikalija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tomislav Klapec (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada www.ptfos.unios.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Klapec, Tomislav
Malo otrova u hrani je dobro za nas // 16. Ruzickini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA”
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2016. str. 4-4 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Klapec, T. (2016) Malo otrova u hrani je dobro za nas. U: 16. Ruzickini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA”.
@article{article, author = {Klapec, Tomislav}, year = {2016}, pages = {4-4}, keywords = {toksikanti, hrana, hormeza}, title = {Malo otrova u hrani je dobro za nas}, keyword = {toksikanti, hrana, hormeza}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Klapec, Tomislav}, year = {2016}, pages = {4-4}, keywords = {toxicants, food, hormesis}, title = {A little poison in food is good for us}, keyword = {toxicants, food, hormesis}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font