Pregled bibliografske jedinice broj: 838826
Malo otrova u hrani je dobro za nas
Malo otrova u hrani je dobro za nas // 16. Ruzickini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA”
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2016. str. 4-4 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 838826 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Malo otrova u hrani je dobro za nas
(A little poison in food is good for us)
Autori
Klapec, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
16. Ruzickini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA”
/ - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2016, 4-4
Skup
16. Ruzickini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA”
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 21.09.2016. - 23.09.2016
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
toksikanti; hrana; hormeza
(toxicants; food; hormesis)
Sažetak
Niske doze toksičnih tvari dokazano stimuliraju tjelesne sustave zaštite i popravka u procesu poznatijem kao hormeza. Zapravo je riječ o dvofaznom odgovoru organizma, pri čemu niske doze toksikanata imaju povoljan, a visoke štetan učinak. Sve ispitivane vrste stresa za žive organizme (temperatura, tjelovježba, toksikanti, prehrana, i sl.) imaju takav utjecaj, a ovo predavanje će se usredotočiti na tvari iz hrane. Primjerice, biljke proizvode niz spojeva, tzv. prirodnih pesticida, kojima se brane od mikroorganizama i kukaca. Riječ je o toksičnim spojevima, ali se u ljudskoj hrani nalaze u preniskim koncentracijama da bi nam mogle naškoditi. Štoviše, ove tvari (polifenoli, glukozinolati, i sl.) potiču ekspresiju niza proteina koji razgrađuju i izlučuju toksikante, neutraliziraju oksidativni stres, popravljaju oštećenja u stanici, itd., posljedica čega je veća otpornost na strane tvari. Ovaj 'trening' prirodnim pesticidima je jedan od razloga zašto se unos voća i povrća povezuje s nižim rizikom raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, i dr. Hormetički princip pak vrijedi i za kontaminante hrane poput mikotoksina i dioksina, te tvari koje nastaju preradom poput akrilamida. Regulativa toksičnih tvari se vjerojatno neće znatnije promijeniti napretkom razumijevanja hormeze, ali bi osvješćivanje ovog koncepta u javnosti moglo pripomoći u smanjenju raširenog straha od kemikalija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija