Pregled bibliografske jedinice broj: 838579
SPECIFIČNOSTI POSLOVANJA I POSLOVNIH KNJIGA OBRTA ZA UGOSTITELJSTVO
SPECIFIČNOSTI POSLOVANJA I POSLOVNIH KNJIGA OBRTA ZA UGOSTITELJSTVO // 51. jesensko savjetovanje Računovodstvo, revizija i porezi u praksi / Aljinović Barać, Ž. (ur.).
Brela: Udruga računovođa i financijskih djelatnika Split, 2016. str. 165-178 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 838579 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
SPECIFIČNOSTI POSLOVANJA I POSLOVNIH KNJIGA OBRTA ZA UGOSTITELJSTVO
(Characteristics of operations and business records of catering craftsmen)
Autori
Aljinović Barać, Željana ; Šodan, Slavko ; Kaleb, Antea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
51. jesensko savjetovanje Računovodstvo, revizija i porezi u praksi
/ Aljinović Barać, Ž. - Brela : Udruga računovođa i financijskih djelatnika Split, 2016, 165-178
ISBN
978-953-97788-3-3
Skup
51. jesensko savjetovanje Računovodstvo, revizija i porezi u praksi
Mjesto i datum
Brela, Hrvatska, 20.10.2016. - 22.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
obrt; ugostiteljstvo; poslovne knjige
(craftsmen; catering; business records)
Sažetak
Djelatnost ugostiteljstva karakterizira opsežna zakonska regulativa, te se potencijalni ugostitelj i prije početka rada susreće s mnoštvom uvjeta kojima mora udovoljiti. Biti uspješan mali poduzetnik ili obrtnik u današnje vrijeme zahtjeva maksimalan angažman i kontinuirano učenje, naročito u domeni poreznih propisa. Česte izmjene potrebno je pratiti gotovo svakodnevno što značajno otežava i time usporava redoviti tijek poslovanja. Ugostiteljsku djelatnost mogu obavljati fizičke i pravne osobe ukoliko ispunjavaju uvjete propisane odgovarajućim zakonima, pravilnicima i uredbama. Cilj ovog rada je prikazati specifičnosti poslovanja i poslovnih knjiga u djelatnosti pripreme i usluživanja pića kada djelatnost obavlja registrirani obrt, odnosno fizička osoba obveznik poreza na dohodak. Nadalje, bit će opisano oporezivanje porezom na dodanu vrijednost, s obzirom na to da se prema aktualnim propisima u djelatnosti ugostiteljstva primjenjuju dvije porezne stope: snižena stopa od 13% i redovna stopa od 25%. Također, treba spomenuti i brojne parafiskalne namete koji predstavljaju značajno opterećenje ugostiteljskom poslovanju. Većinu njih bi trebalo ukinuti što bi značajno utjecalo na smanjenje troškova. Uvođenje mogućnosti paušalnog oporezivanja za ugostiteljske obrte i mikro poduzetnike bi uvelike pojednostavilo i pojeftinilo njihovo poslovanje. Unaprjeđenje djelatnosti ugostiteljstva u cjelini, osim snižavanjem i ukidanjem nepotrebnih troškova ostvarilo bi se ograničavanjem stalnih izmjena i dopuna zakonskih i drugih propisa koji uređuju način poslovanja i vođenja poslovnih knjiga.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Projekti:
055-0000000-0733 - Modeli računovodstvenog izvještavanja i harmonizacija sa zahtjevima EU (Ramljak, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Ekonomski fakultet, Split