Pregled bibliografske jedinice broj: 838501
Funkcionalni proizvodi i zašto ih konzumirati
Funkcionalni proizvodi i zašto ih konzumirati // Zbornik sažetaka XXIII. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2016 / Lulić, S. (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2016. str. 9-10 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 838501 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalni proizvodi i zašto ih konzumirati
(Functional products and why they should be consumed)
Autori
Kralik, Gordana ; Kralik, Zlata ; Grčević, Manuela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka XXIII. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2016
/ Lulić, S. - Zagreb : Krmiva, 2016, 9-10
Skup
XXIII. međunarodno savjetovanje Krmiva 2016
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2016. - 03.06.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
funkcionalni sastojci ; zdravlje ; obogaćivanje animalnih proizvoda
(functional ingredients ; health ; enrichment of animal products)
Sažetak
Funkcionalna hrana kao termin prvi put se upotrijebio 80-tih godina prošlog stoljeća u Japanu, a predstavljala je prehrambene proizvode obogaćene nutricinima – funkcionalnim sastojcima koji imaju pozitivno djelovanje na fiziološke funkcije organizma. Zbog povećanog zanimanja za koncept pod nazivom „funkcionalna hrana“ i zdravstvenih tvrdnji, Europska komisija ustanovila je „FUFOSE“ program čiji je cilj znanstveno i utemeljeno dokazati razvoj prehrambenih proizvoda koji potiču zadovoljavajuće zdravstveno stanje ili smanjuju rizike od nastanka bolesti. Važni nutricini koji s obrađuju u radu su omega-3 masne kiseline (EPA, DHA), konjugirana linolna kiselina (CLA), selen, vitamin E, lutein i karnozin. Mnogobrojna su istraživanja s ciljem utvrđivanja fizioloških učinaka omega-3 masnih kiselina na kronične bolesti (artritis, psorijaza, Chronova bolest), a najbolja efikasnost utvrđena je u zaštiti zdravlja srca. Utvrđeno je da CLA ima antikancerogena i antiaterogena svojstva, ubrzava razgradnju masti i smanjuje njeno nakupljanje u tijelu. Selen je sastavni dio 25 funkcionalnih selenoproteina i ima važnu ulogu u regulaciji raznih fizioloških funkcija u ljudskom organizmu. Vitamin E važan je zbog antioksidativnog djelovanja u staničnim mitohondrijama, štiti od slobodnih radikala koji mogu uzrokovati razvoj raka, kao i oštećenja oka. Karnozin ima također antioksidativna svojstva, uklanja slobodne radikale, usporava lipidnu oksidaciju i poboljšava imunitet. Lutein štiti oči od oksidativnog oštećenja i pojave sljepoće u starijoj životnoj dobi. Kod nas su u tijeku istraživanja o obogaćivanju jaja i mesa peradi s opisanim funkcionalnim sastojcima, a na tržištu se nalaze samo omega-3 funkcionalna jaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek