Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 838501

Funkcionalni proizvodi i zašto ih konzumirati


Kralik, Gordana; Kralik, Zlata; Grčević, Manuela
Funkcionalni proizvodi i zašto ih konzumirati // Zbornik sažetaka XXIII. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2016 / Lulić, S. (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2016. str. 9-10 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 838501 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalni proizvodi i zašto ih konzumirati
(Functional products and why they should be consumed)

Autori
Kralik, Gordana ; Kralik, Zlata ; Grčević, Manuela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka XXIII. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2016 / Lulić, S. - Zagreb : Krmiva, 2016, 9-10

Skup
XXIII. međunarodno savjetovanje Krmiva 2016

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2016. - 03.06.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
funkcionalni sastojci ; zdravlje ; obogaćivanje animalnih proizvoda
(functional ingredients ; health ; enrichment of animal products)

Sažetak
Funkcionalna hrana kao termin prvi put se upotrijebio 80-tih godina prošlog stoljeća u Japanu, a predstavljala je prehrambene proizvode obogaćene nutricinima – funkcionalnim sastojcima koji imaju pozitivno djelovanje na fiziološke funkcije organizma. Zbog povećanog zanimanja za koncept pod nazivom „funkcionalna hrana“ i zdravstvenih tvrdnji, Europska komisija ustanovila je „FUFOSE“ program čiji je cilj znanstveno i utemeljeno dokazati razvoj prehrambenih proizvoda koji potiču zadovoljavajuće zdravstveno stanje ili smanjuju rizike od nastanka bolesti. Važni nutricini koji s obrađuju u radu su omega-3 masne kiseline (EPA, DHA), konjugirana linolna kiselina (CLA), selen, vitamin E, lutein i karnozin. Mnogobrojna su istraživanja s ciljem utvrđivanja fizioloških učinaka omega-3 masnih kiselina na kronične bolesti (artritis, psorijaza, Chronova bolest), a najbolja efikasnost utvrđena je u zaštiti zdravlja srca. Utvrđeno je da CLA ima antikancerogena i antiaterogena svojstva, ubrzava razgradnju masti i smanjuje njeno nakupljanje u tijelu. Selen je sastavni dio 25 funkcionalnih selenoproteina i ima važnu ulogu u regulaciji raznih fizioloških funkcija u ljudskom organizmu. Vitamin E važan je zbog antioksidativnog djelovanja u staničnim mitohondrijama, štiti od slobodnih radikala koji mogu uzrokovati razvoj raka, kao i oštećenja oka. Karnozin ima također antioksidativna svojstva, uklanja slobodne radikale, usporava lipidnu oksidaciju i poboljšava imunitet. Lutein štiti oči od oksidativnog oštećenja i pojave sljepoće u starijoj životnoj dobi. Kod nas su u tijeku istraživanja o obogaćivanju jaja i mesa peradi s opisanim funkcionalnim sastojcima, a na tržištu se nalaze samo omega-3 funkcionalna jaja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Avatar Url Manuela Košević (autor)

Avatar Url Zlata Kralik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Gordana; Kralik, Zlata; Grčević, Manuela
Funkcionalni proizvodi i zašto ih konzumirati // Zbornik sažetaka XXIII. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2016 / Lulić, S. (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2016. str. 9-10 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Kralik, G., Kralik, Z. & Grčević, M. (2016) Funkcionalni proizvodi i zašto ih konzumirati. U: Lulić, S. (ur.)Zbornik sažetaka XXIII. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2016.
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Kralik, Zlata and Gr\v{c}evi\'{c}, Manuela}, editor = {Luli\'{c}, S.}, year = {2016}, pages = {9-10}, keywords = {funkcionalni sastojci, zdravlje, oboga\'{c}ivanje animalnih proizvoda}, title = {Funkcionalni proizvodi i za\v{s}to ih konzumirati}, keyword = {funkcionalni sastojci, zdravlje, oboga\'{c}ivanje animalnih proizvoda}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Kralik, Zlata and Gr\v{c}evi\'{c}, Manuela}, editor = {Luli\'{c}, S.}, year = {2016}, pages = {9-10}, keywords = {functional ingredients, health, enrichment of animal products}, title = {Functional products and why they should be consumed}, keyword = {functional ingredients, health, enrichment of animal products}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font