Pregled bibliografske jedinice broj: 838487
Primjena γ zračenja u prevenciji izloženosti mikotoksinima
Primjena γ zračenja u prevenciji izloženosti mikotoksinima, 2015., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 838487 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena γ zračenja u prevenciji izloženosti mikotoksinima
(Application of γ irradiation in prevention of mycotoxin exposure)
Autori
Bazijanec, Davor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.05
Godina
2015
Stranica
35
Mentor
Domijan, Ana-Marija
Ključne riječi
γ zračenje; mikotoksini; dekontaminacija; aflatoksini
(γ irradiation; mycotoxins; decontamination; aflatoxins)
Sažetak
Plijesni su mikroskopske gljive široko raširene u prirodi te je kontaminacija plijesnima i njihovim sekundarnim metabolitima, mikotoksinima neizbježna. Mikotoksini predstavljaju veliki javnozdravstveni problem. Plijesni porodice Aspergillus proizvode aflatoksine, koji su jedni od najtoksičnijih mikotoksina i dokazani karcinogen za ljude, što je i potvrdila Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) koja je aflatoksine svrstala u prvu grupu karcinogena. Također su fumonizini, sekundarni metaboliti plijesni roda Fusarium, te okratoksin A, mikotoksin koji proizvode plijesni roda Aspergillus i Penicillium svrstani u skupinu 2B, mogućih karcinogena za ljude. Cilj ovoga rada bio je istražiti dostupnu literaturu koja bi argumentirala da li je γ zračenje, koje je već dugo vremena u praksi prihvaćena metoda sterilizacije medicinskog pribora i pasterizacije hrane, metoda koja može spriječiti kontaminaciju hrane mikotoksinima te također dekontaminirati već mikotoksinima kontaminiranu hranu. Iz pregleda dosadašnjih istraživanja može se zaključiti kako je prikladnim dozama γ zračenja koje ne utječu na kvalitetu hrane moguće uništiti plijesni, ali ne i adekvatno djelovati na same mikotoksine nakon njihove produkcije. To upućuje na važnost prevencije kontaminacije hrane plijesnima adekvatnim načinom proizvodnje i skladištenja hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Ana-Marija Domijan
(mentor)