Pregled bibliografske jedinice broj: 838454
Meso crne slavonske svinje-fajferice
Meso crne slavonske svinje-fajferice // Knjiga sažetaka 9. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja / Drago Šubarić, Midhat Jašić (ur.).
Osijek: Studio HS internet, 2016. str. 78-79 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 838454 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Meso crne slavonske svinje-fajferice
(Meat from Black Slavonian pig - fajferice)
Autori
Gvozdanović, Kristina ; Margeta, Vladimir ; Djurkin Kušec, Ivona ; Margeta, Polona ; Kušec, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka 9. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja
/ Drago Šubarić, Midhat Jašić - Osijek : Studio HS internet, 2016, 78-79
ISBN
978-953-7005-41-2
Skup
9. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
crna slavonska svinja ; meso ; kvaliteta mesa
(Black Slavonian pig ; meat ; meat quality)
Sažetak
Meso crne slavonske svinje proizvod je dobiven od muških i ženskih svinja, odnosno prasadi i tovljenika, u dobi od 3 do 24 mjeseca i završne tjelesne mase od 20 do 180 kg, držanih u ekstenzivnom i poluintenzivnom sustavu te pod odgovarajućim hranidbenim režimom. Meso crne slavonske svinje dobiveno od prasadi te tovljenika starih 5 do 18 mjeseci koristi se u svježem obliku, a ono dobiveno od tovljenika starih od 18 do 24 mjeseca kao sirovina za preradu u tradicionalne proizvode. U odnosu na meso drugih pasmina, tipova i hibrida svinja koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj, meso ove pasmine ima bolja senzorna, tehnološka i kvalitativna svojstva. Ono ima tamniju boju, veću čvrstoću mišićnih vlakana, manji postotak otpuštanja mesnog soka te značajno viši udjel unutarmišićne masnoće. Navedena svojstva omogućuju da se meso crne slavonske svinje koristi, kako u svježem obliku, tako i kao sirovina za preradu u visokovrijedne tradicionalne proizvode. Ona su najvećim djelom uvjetovana slobodnim načinom držanja na ispustima i pašnjacima, te specifičnim načinom hranidbe temeljenim na zelenoj krmi i zrnu žitarica. Pri proizvodnji mesa ove pasmine treba naglasiti i tradiciju uzgoja svinja te prehrambene navike stanovništva kao vrlo značajan čimbenik u prihvatljivosti mesa crne slavonske svinje kao izvornog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivona Djurkin Kušec
(autor)
Vladimir Margeta
(autor)
Goran Kušec
(autor)
Kristina Gvozdanović
(autor)