Pregled bibliografske jedinice broj: 838300
Uzgoj i prerada smilja na otoku Pagu
Uzgoj i prerada smilja na otoku Pagu, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 838300 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj i prerada smilja na otoku Pagu
(Cultivation and Processing of Immortelle on Pag
Island)
Autori
Škunca, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2016
Stranica
21
Mentor
Žutić, Ivanka
Ključne riječi
cvat ; eterično ulje ; proizvodi ; uzgoj
(essential oil ; growing ; inflorescence ; products)
Sažetak
Smilje Helichrysum italicum rasprostranjeno je na prirodnim staništima uzduž cijelog otoka Paga. Višegodišnja je polugrmolika biljka koja raste na laganim, propusnim i plodnim tlima uz obale mora i zaleđu, u kamenjarima i pukotinama stijena. Zahtijeva obilje svjetla i topline, a što je izloženija suncu i toplini, time će kvaliteta biti viša. Sadrži eterično ulje intenzivnog mirisa, čija je glavna sastavnica ester neril- acetat. Tradicionalno se upotrebljava za tretiranje astme, migrena, jetrenih tegoba i kožnih oboljenja. Nasadi smilja mogu se podizati sadnjom presadnica u jesen ili proljeće. U poljoprivrednoj proizvodnji smilja na oranicama usjev postaje ekonomski isplativ tek u 3. godini uzgoja. Pored droge (suhi cvijet) i eteričnog ulja, lepezu proizvoda koji zaokružuju proizvodnu cjelinu čine hidrolat, aroma, tinktura, macerat, krema.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)