Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 837923

Utjecaj proizvodnog sustava na fizikalno - kemijska i senzorska svojstva mesa crnih slavonskih svinja


Senčić, Đuro; Samac, Danijela; Antunović, Zvonko
Utjecaj proizvodnog sustava na fizikalno - kemijska i senzorska svojstva mesa crnih slavonskih svinja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 1; 32-35 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 837923 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj proizvodnog sustava na fizikalno - kemijska i senzorska svojstva mesa crnih slavonskih svinja
(Influence of production system on physico- chemical and sensory properties of Black Slavonian pig meat)

Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Antunović, Zvonko

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 13 (2011), 1; 32-35

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Proizvodni sustav ; kakvoća svinjskoga mesa ; crna slavonska svinja
(Production system ; quality of pig meat ; Black Slavonian pig)

Sažetak
Svinje iz otvorenog sustava (n=20) klane su s tjelesnom masom masom od 130, 75 ± 5, 45 kg, a svinje iz poluotvorenog sustava (n=16) s tjelesnom masom 130, 37 ± 6, 84 kg. Kvaliteta mesa određena je na uzorcima dugog leđnog mišića, m. longissimus dorsi (MLD), uzetim u visini između 13. i 14. rebra. Senzorna svojstva mesa (miris, okus, čvrstoća- nježnost i sočnost) ocijenjene su komisijski (10 članova) s ocjenama od 1 (minimalno) do 6 (maksimalno). Proizvodni sustavi (otvoreni i poluotvoreni) značajno su utjecali na neke pokazatelje kvalitete mesa crnih slavonskih svinja. Meso svinja iz otvorenog sustava imalo je značajno više pH2 vrijednosti (5, 75:5, 61), manje svijetlu boju (48, 00:51, 15), manji udio masti (5, 40%:6, 89%), veći udio pepela (1, 20%:1, 02%) te nešto slabiju nježnost i sočnost u odnosu na meso svinja iz poluotvorenog sustava. Svi pokazatelji tehnološke kakvoće mesa bili su normalni u obje skupine, a senzorska svojstva vrlo dobra.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Zvonko Antunović (autor)

Avatar Url Danijela Samac (autor)

Avatar Url Đuro Senčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Samac, Danijela; Antunović, Zvonko
Utjecaj proizvodnog sustava na fizikalno - kemijska i senzorska svojstva mesa crnih slavonskih svinja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 1; 32-35 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Senčić, Đ., Samac, D. & Antunović, Z. (2011) Utjecaj proizvodnog sustava na fizikalno - kemijska i senzorska svojstva mesa crnih slavonskih svinja. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (1), 32-35.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela and Antunovi\'{c}, Zvonko}, year = {2011}, pages = {32-35}, keywords = {Proizvodni sustav, kakvo\'{c}a svinjskoga mesa, crna slavonska svinja}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {13}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj proizvodnog sustava na fizikalno - kemijska i senzorska svojstva mesa crnih slavonskih svinja}, keyword = {Proizvodni sustav, kakvo\'{c}a svinjskoga mesa, crna slavonska svinja} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela and Antunovi\'{c}, Zvonko}, year = {2011}, pages = {32-35}, keywords = {Production system, quality of pig meat, Black Slavonian pig}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {13}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Influence of production system on physico- chemical and sensory properties of Black Slavonian pig meat}, keyword = {Production system, quality of pig meat, Black Slavonian pig} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font