Pregled bibliografske jedinice broj: 837923
Utjecaj proizvodnog sustava na fizikalno - kemijska i senzorska svojstva mesa crnih slavonskih svinja
Utjecaj proizvodnog sustava na fizikalno - kemijska i senzorska svojstva mesa crnih slavonskih svinja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 1; 32-35 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 837923 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj proizvodnog sustava na fizikalno -
kemijska i senzorska svojstva mesa crnih
slavonskih svinja
(Influence of production system on physico-
chemical and sensory properties of Black
Slavonian pig meat)
Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Antunović, Zvonko
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 13
(2011), 1;
32-35
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Proizvodni sustav ; kakvoća svinjskoga mesa ; crna slavonska svinja
(Production system ; quality of pig meat ; Black Slavonian pig)
Sažetak
Svinje iz otvorenog sustava (n=20) klane su s tjelesnom masom masom od 130, 75 ± 5, 45 kg, a svinje iz poluotvorenog sustava (n=16) s tjelesnom masom 130, 37 ± 6, 84 kg. Kvaliteta mesa određena je na uzorcima dugog leđnog mišića, m. longissimus dorsi (MLD), uzetim u visini između 13. i 14. rebra. Senzorna svojstva mesa (miris, okus, čvrstoća- nježnost i sočnost) ocijenjene su komisijski (10 članova) s ocjenama od 1 (minimalno) do 6 (maksimalno). Proizvodni sustavi (otvoreni i poluotvoreni) značajno su utjecali na neke pokazatelje kvalitete mesa crnih slavonskih svinja. Meso svinja iz otvorenog sustava imalo je značajno više pH2 vrijednosti (5, 75:5, 61), manje svijetlu boju (48, 00:51, 15), manji udio masti (5, 40%:6, 89%), veći udio pepela (1, 20%:1, 02%) te nešto slabiju nježnost i sočnost u odnosu na meso svinja iz poluotvorenog sustava. Svi pokazatelji tehnološke kakvoće mesa bili su normalni u obje skupine, a senzorska svojstva vrlo dobra.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek