Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 837811

Sposobnost raspoznavanja okusa feniltiokarbamida i način prehrane stanovnika Splita i Korčule


Šapina, Hrvoje
Sposobnost raspoznavanja okusa feniltiokarbamida i način prehrane stanovnika Splita i Korčule, 2014., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Split


CROSBI ID: 837811 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sposobnost raspoznavanja okusa feniltiokarbamida i način prehrane stanovnika Splita i Korčule
(The ability of recognition of the taste of phenylthiocarbamide and dietary habits in residents of the City of Split and Island of Korcula)

Autori
Šapina, Hrvoje

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Split

Datum
16.07

Godina
2014

Stranica
45

Mentor
Kolčić, Ivana

Ključne riječi
Osjet okusa; Feniltiourea; Prehrambene navike
(Taste Perception; Phenylthiourea; Food Habits)

Sažetak
Cilj: Glavni cilj istraživanja bio je ispitati postoji li povezanost između doživljenog intenziteta feniltiokarbamida (PTC) i prehrambenih navika, te ispitati povezanost između intenziteta okusa feniltiokarbamida i različitih zdravstvenih pokazatelja. Materijali i metode: U ovo istraživanje uključene su punoljetne osobe iz grada Splita i okolice te osobe koje žive na otoku Korčuli. Za svakog ispitanika učinjen je niz zdravstvenih pregleda, poput mjerenja krvnog tlaka, spirometrije, EKG, elastičnost krvnih žila, izmjerena su antropometrijska svojstva te su ispitana osjetila: prag osjeta okusa, mirisa i prag boli. Prehrana ispitanika je okarakterizirana pomoću dva upitnika. Prvi upitnik je služio za dobivanje informacije o učestalosti konzumiranja pojedinih namirnica, dok je drugi upitnik imao za svrhu ispitati koliko se pojedine namirnice sviđaju ispitanicima(upitnik o prehrambenim preferencijama). Svaki ispitanik dobio je 1 mililitar vodene otopine praha feniltiokarbamida. Nakon što je ispitanik progutao pripremljenu otopinu izjasnio se o intenzitetu okusa te otopine. Rezultati: Uzorak se sastojao od 207 muškaraca (33, 3%) i 415 žena (66, 7%). U analizi doživljenog intenziteta PTC otopine prema spolu dobivena je statistički značajna razlika (Mann-Whitney U test, P=0, 005).. Korelacija između intenziteta otopine PTC-a i indeksa tjelesne mase, opsega trbuha, opsega kukova te sistoličkog i dijastoličkog tlaka je bila statistički neznačajna. Korelacija između doživljenog intenziteta PTC-a i doživljenog intenziteta otopina ostalih temeljnih okusa pokazala je najveću razinu korelacije s intenzitetom okusa slane otopine (ρ=0, 246 ; P<0, 001). U korelaciji između doživljenog intenziteta PTC-a i učestalosti konzumacije 50 različitih namirnica identificirana je negativna povezanost s učestalošću konzumacije slanih srdela (ρ=-0, 092 ; P=0, 035), bijele ribe (ρ=-0, 092 ; P=0, 035), piva (ρ=-0, 088 ; P=0, 044) i bevande (ρ=-0, 099 ; P=0, 024). Dodatno je provedena analiza konzumacije grupe namirnica s doživljenim intenzitetom PTC otopine, pri čemu je identificirana negativna povezanost između intenziteta PTC-a i konzumacije ugljikohidrata (ρ=-0, 115 ; P=0, 010) i nezdrave hrane (ρ =-0, 120, P=0, 012). Zaključak: Osobe ženskog spola, imale su veću sposobnost raspoznavanja okusa feniltiokarbamida u odnosu na muškarce. Nije dokazana povezanost između intenziteta okusa feniltiokarbamida i indeksa tjelesne mase, opsega trbuha, opsega kukova te sistoličkog i dijastoličkog tlaka. Osobe koje snažnije osjećaju okus PTC-a, jače osjete i okus slanog. Osobe koje snažnije osjećaju okus PTC-a manje konzumiraju bijelo vino, crno vino, bevandu, pivo, slane srdele i bijelu ribu, namirnica bogatih ugljikohidratima i namirnice iz skupine nezdrave hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
216-1080315-0302 - Odrednice zdravlja i bolesti u općoj i izoliranim ljudskim populacijama (Polašek, Ozren, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ivana Kolčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šapina, Hrvoje
Sposobnost raspoznavanja okusa feniltiokarbamida i način prehrane stanovnika Splita i Korčule, 2014., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Split
Šapina, H. (2014) 'Sposobnost raspoznavanja okusa feniltiokarbamida i način prehrane stanovnika Splita i Korčule', diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}apina, Hrvoje}, year = {2014}, pages = {45}, keywords = {Osjet okusa, Feniltiourea, Prehrambene navike}, title = {Sposobnost raspoznavanja okusa feniltiokarbamida i na\v{c}in prehrane stanovnika Splita i Kor\v{c}ule}, keyword = {Osjet okusa, Feniltiourea, Prehrambene navike}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}apina, Hrvoje}, year = {2014}, pages = {45}, keywords = {Taste Perception, Phenylthiourea, Food Habits}, title = {The ability of recognition of the taste of phenylthiocarbamide and dietary habits in residents of the City of Split and Island of Korcula}, keyword = {Taste Perception, Phenylthiourea, Food Habits}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font