Pregled bibliografske jedinice broj: 837765
Primjena tekućinske kromatografije za određivanje (2E)-10-hidroksidec-2-enske kiseline u matičnoj mliječi
Primjena tekućinske kromatografije za određivanje (2E)-10-hidroksidec-2-enske kiseline u matičnoj mliječi, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 837765 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena tekućinske kromatografije za određivanje
(2E)-10-hidroksidec-2-enske kiseline u matičnoj
mliječi
((2E)-10-hydroxydec-2-enoic acid in royal jelly as
determined by liquid chromatography)
Autori
Jakovljević, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2016
Stranica
41
Mentor
Flanjak, Ivana
Neposredni voditelj
Bilić, Blanka
Ključne riječi
matična mliječ ; 10-HDA ; HPLC metoda
(royal jelly ; 10-HDA ; HPLC method)
Sažetak
Matična mliječ je proizvod koji izlučuju mlade pčele radilice, a pripisuje joj se višestruko pozitivno djelovanje na organizam. To djelovanje je u najvećoj mjeri rezultat prisutnosti (2E)-10- hidroksidec-2-enske kiseline (10-HDA) koja je prisutna isključivo u matičnoj mliječi, pa se njezin udio smatra jednim od kriterija određivanja autentičnosti i kvalitete matične mliječi. Ne postoje međunarodni standardi za kvalitetu matične mliječi niti standardna metoda za određivanje udjela 10-HDA u matičnoj mliječi. HPLC metoda s detektorom s nizom dioda je validirana i upotrjebljena za određivanje udjela 10-HDA u svježoj matičnoj mliječi. Identifikacija 10-HDA provedena je na osnovi usporedbe vremena zadržavanja i apsorpcijskog spektra sa standardom 10-HDA, a kvantifikacija je provedena internom kalibracijom. Izvedbene značajke metode pokazale su da je metoda prikladna namjeni. Udio 10-HDA u 5 svježih uzoraka matične mliječi iznosio od 1, 56 do 3, 78 %. Prema preporukama o parametrima kvalitete matične mliječi koji predlažu da udio 10-HDA iznosi minimalno 1 %, uzorci korišteni u ovom istraživanju su svježi i nekrivotvoreni. Vrsta ambalažnog materijala nema utjecaj na udio 10-HDA u svježoj matičnoj mliječi ako se uzorak nakon vađenja smrzne i skladišti u zamrzivaču.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek