Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 837693

Mogućnosti primjene pivskog tropa u biotehnologiji


Odak, Lidija
Mogućnosti primjene pivskog tropa u biotehnologiji, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehramebno-tehnološki fakultet, Mostar, Bosna i Hercegovina


CROSBI ID: 837693 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti primjene pivskog tropa u biotehnologiji
(Possible application of brewer’s spent grain in biotechnology)

Autori
Odak, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehramebno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar, Bosna i Hercegovina

Datum
11.07

Godina
2016

Stranica
38

Mentor
Tišma, Marina

Ključne riječi
lakaza ; pivski trop ; polifenolni spojevi ; Trametes verscolor
(brewery spent grain ; laccase ; polyphenolic compounds ; Trametes verscolor)

Sažetak
U ovom radu pivski trop iz Banjalučke pivovare biološki je obrađen uz pomoć gljive bijelog truljenja Trametes versicolor u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima. Određen je njegov kemijski sastav: celuloza (16, 03%s.tv.), hemiceluloza (28, 92%s.tv.), lignin (12, 79%s.tv.), pepeo (5, 36%), šećeri glukoza (0, 1690 mg/gS.TV.), saharoza (0, 1150 mg/gS.TV.), fruktoza (2, 3690 mg/gS.TV.), te udio ukupnih polifenolnih spojeva (2, 991 mg/gS.TV). Analiziran je kemijski sastav pivskog tropa tijekom i nakon procesa obrade. Dodatno, mjerena je volumna aktivnost lakaze sa i bez induktora (CuSO4) tijekom 7 dana biološke obrade. Volumna aktivnost lakaze u pokusima s dodatkom induktora iznosila je 667, 167 U dm-3, a u pokusu bez dodatka induktora 606, 917 U dm-3.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marina Tišma (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Odak, Lidija
Mogućnosti primjene pivskog tropa u biotehnologiji, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehramebno-tehnološki fakultet, Mostar, Bosna i Hercegovina
Odak, L. (2016) 'Mogućnosti primjene pivskog tropa u biotehnologiji', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehramebno-tehnološki fakultet, Mostar, Bosna i Hercegovina.
@phdthesis{phdthesis, author = {Odak, Lidija}, year = {2016}, pages = {38}, keywords = {lakaza, pivski trop, polifenolni spojevi, Trametes verscolor}, title = {Mogu\'{c}nosti primjene pivskog tropa u biotehnologiji}, keyword = {lakaza, pivski trop, polifenolni spojevi, Trametes verscolor}, publisherplace = {Mostar, Bosna i Hercegovina} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Odak, Lidija}, year = {2016}, pages = {38}, keywords = {brewery spent grain, laccase, polyphenolic compounds, Trametes verscolor}, title = {Possible application of brewer’s spent grain in biotechnology}, keyword = {brewery spent grain, laccase, polyphenolic compounds, Trametes verscolor}, publisherplace = {Mostar, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font