Pregled bibliografske jedinice broj: 837693
Mogućnosti primjene pivskog tropa u biotehnologiji
Mogućnosti primjene pivskog tropa u biotehnologiji, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehramebno-tehnološki fakultet, Mostar, Bosna i Hercegovina
CROSBI ID: 837693 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti primjene pivskog tropa u biotehnologiji
(Possible application of brewer’s spent grain in
biotechnology)
Autori
Odak, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehramebno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar, Bosna i Hercegovina
Datum
11.07
Godina
2016
Stranica
38
Mentor
Tišma, Marina
Ključne riječi
lakaza ; pivski trop ; polifenolni spojevi ; Trametes verscolor
(brewery spent grain ; laccase ; polyphenolic compounds ; Trametes verscolor)
Sažetak
U ovom radu pivski trop iz Banjalučke pivovare biološki je obrađen uz pomoć gljive bijelog truljenja Trametes versicolor u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima. Određen je njegov kemijski sastav: celuloza (16, 03%s.tv.), hemiceluloza (28, 92%s.tv.), lignin (12, 79%s.tv.), pepeo (5, 36%), šećeri glukoza (0, 1690 mg/gS.TV.), saharoza (0, 1150 mg/gS.TV.), fruktoza (2, 3690 mg/gS.TV.), te udio ukupnih polifenolnih spojeva (2, 991 mg/gS.TV). Analiziran je kemijski sastav pivskog tropa tijekom i nakon procesa obrade. Dodatno, mjerena je volumna aktivnost lakaze sa i bez induktora (CuSO4) tijekom 7 dana biološke obrade. Volumna aktivnost lakaze u pokusima s dodatkom induktora iznosila je 667, 167 U dm-3, a u pokusu bez dodatka induktora 606, 917 U dm-3.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija