Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 837682

Utjecaj biološke obrade kukuruzovine s Trametes versicolor na sadržaj ukupnih i pojedinačnih sirovih vlakana


Sluganović, Ana
Utjecaj biološke obrade kukuruzovine s Trametes versicolor na sadržaj ukupnih i pojedinačnih sirovih vlakana, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 837682 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj biološke obrade kukuruzovine s Trametes versicolor na sadržaj ukupnih i pojedinačnih sirovih vlakana
(Influence of biological pretreatment of corn stover by Trametes versicolor on total and individual crude fiber)

Autori
Sluganović, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
05.07

Godina
2016

Stranica
53

Mentor
Tišma, Marina

Ključne riječi
Trametes versicolor ; kukuruzovina ; fermentacija na čvrstim nosačima
(Trametes versicolor ; corn stover ; solid-state fermentation)

Sažetak
Poljoprivredni otpad je po svom kemijskom sastavu lignocelulozni materijal koji se u najvećoj mjeri sastoji od lignina, celuloze i hemiceluloze. Da bi se mogao upotrebljavati u proizvodnji biogoriva (bioetanola i bioplina) potrebno ga je prethodno obraditi s ciljem razgradnje složenih polimera do jednostavnijih spojeva. Jedna od ekološki prihvatljivih metoda obrade je biološka metoda. U ovom radu kukuruzovina (žetva 2014) iz tvrtke Osatina d.o.o. je biološki obrađena u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima s gljivom bijelog truljenja Trametes versicolor s ciljem razgradnje lignina. Analiziran je sastav kukuruzovine (udio vlage, pepela, proteina, slobodnih masti, hlapivih tvari, neutralnih i kiselih detergent vlakana, lignina, celuloze, hemiceluloze i pH) prije, tijekom i nakon obrade. Nakon 30 dana obrade, postignuta je 43, 37 % - tna konverzija lignina.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marina Tišma (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Sluganović, Ana
Utjecaj biološke obrade kukuruzovine s Trametes versicolor na sadržaj ukupnih i pojedinačnih sirovih vlakana, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Sluganović, A. (2016) 'Utjecaj biološke obrade kukuruzovine s Trametes versicolor na sadržaj ukupnih i pojedinačnih sirovih vlakana', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sluganovi\'{c}, Ana}, year = {2016}, pages = {53}, keywords = {Trametes versicolor, kukuruzovina, fermentacija na \v{c}vrstim nosa\v{c}ima}, title = {Utjecaj biolo\v{s}ke obrade kukuruzovine s Trametes versicolor na sadr\v{z}aj ukupnih i pojedina\v{c}nih sirovih vlakana}, keyword = {Trametes versicolor, kukuruzovina, fermentacija na \v{c}vrstim nosa\v{c}ima}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sluganovi\'{c}, Ana}, year = {2016}, pages = {53}, keywords = {Trametes versicolor, corn stover, solid-state fermentation}, title = {Influence of biological pretreatment of corn stover by Trametes versicolor on total and individual crude fiber}, keyword = {Trametes versicolor, corn stover, solid-state fermentation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font