Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 837675

Tehnologija proizvodnje Istarskog pršuta


Eterović, Dijana
Tehnologija proizvodnje Istarskog pršuta, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 837675 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija proizvodnje Istarskog pršuta
(Technology of production of Istrian dry-cured ham)

Autori
Eterović, Dijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2016

Stranica
19

Mentor
Mastanjević, Krešimir

Ključne riječi
pršut ; svinjski but ; proizvodnja ; sol
(prosciutto ; pig hind leg ; production ; salt)

Sažetak
Istarski pršut je trajni suhomesnati proizvod dobiven iz svježeg buta, obrađen na istarski način zajedno sa zdjeličnim kostima, bez kože i potkožnog masnog tkiva, suho soljen morskom soli i prirodnim začinima, sušen na zraku. Tijekom procesa proizvodnje u pršutu se dešavaju kompleksne promjene bjelančevina i masti u mesu, gubitak vode i porast koncentracije suhe tvari i soli (NaCl). Te su promjene veoma značajne za finalnu kakvoću, nutritivna i organoleptička svojstva gotovog proizvoda. Prvi pisani podaci o načinu sušenja svinjskog mesa radi čuvanja za kasniju uporabu potječu iz ranog rimskog doba, tadašnje Norcie u središnjoj Italiji. Rimska riječ za usoljeni i osušeni cijeli svinjski but bila je perxuctus, a dolazi od latinske riječi perexsuctus – temeljito osušen koja je u kasnijem talijanskom jeziku modernizirana u riječ prosciutto, a označava usoljeni, začinjeni i osušeni zreli svinjski but, koji se konzumira narezan na tanke listove.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Krešimir Mastanjević (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Eterović, Dijana
Tehnologija proizvodnje Istarskog pršuta, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Eterović, D. (2016) 'Tehnologija proizvodnje Istarskog pršuta', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Eterovi\'{c}, Dijana}, year = {2016}, pages = {19}, keywords = {pr\v{s}ut, svinjski but, proizvodnja, sol}, title = {Tehnologija proizvodnje Istarskog pr\v{s}uta}, keyword = {pr\v{s}ut, svinjski but, proizvodnja, sol}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Eterovi\'{c}, Dijana}, year = {2016}, pages = {19}, keywords = {prosciutto, pig hind leg, production, salt}, title = {Technology of production of Istrian dry-cured ham}, keyword = {prosciutto, pig hind leg, production, salt}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font