Pregled bibliografske jedinice broj: 83738
Utjecaj ugljena za koksiranje na mikrostrukturu smolnih koksova
Utjecaj ugljena za koksiranje na mikrostrukturu smolnih koksova // Zbornik radova i sažetaka MATEH 1996 / Filetin, Tomislav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju (HDMT), 1996. str. 467-468 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 83738 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ugljena za koksiranje na mikrostrukturu smolnih koksova
(The Influence of Coking Coal Addition on Pitch Coke Structural Change)
Autori
Legin, Mira ; Rađenović, Ankica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik radova i sažetaka MATEH 1996
/ Filetin, Tomislav - Zagreb : Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju (HDMT), 1996, 467-468
Skup
I. međunarodno savjetovanje: Razvoj, ispitivanje i primjena materijala
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 02.10.1996. - 05.10.1996
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
međuslojni razmak; smolni koks; sumpor; veličina kristalita; visokotemperaturna obradba
(interlayer spacing; pitch coke; sulphur; crystallite heigh; high temperature treatment)
Sažetak
Istraživanja kristalografskih parametara smolnih koksova dobivenih karbonizacijom katranske smole daju mogućnost određivanja upotrebne vrijednosti nastalog produkta kao sirovine za proizvodnju vrijednih ugljičnih materijala. Njihovom visokotemperaturnom obradbom iznad 2800 C dobiju se strukture slične grafitu, a nastali produkt može se primijeniti kod proizvodnje, npr. C-C kompozita. Osim temperature, koja najviše utječe na sređivanje mikrostrukture ugljičnih tvari i aditivi imaju mogućnost promjene mikrostrukturnih parametara, kao što su veličina kristalita i međuslojni razmak. U radu su ispitane mikrostrukturne karakteristike koksova dobivenih laboratorijskim koksiranjem čiste katranske smole, te koksiranjem uz dodatak ugljena. Temperaturna obradba dobivenih uzoraka provedena je na 1200, 1600, 2000 i 2400 C.
Izvorni jezik
Hrvatski