Pregled bibliografske jedinice broj: 836884
Određivanje i usporedba antioksidativne aktivnosti i sadržaja željeza u soku i pekemzu ploda jabuke samoniklice
Određivanje i usporedba antioksidativne aktivnosti i sadržaja željeza u soku i pekemzu ploda jabuke samoniklice, 2016., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 836884 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje i usporedba antioksidativne aktivnosti i sadržaja željeza u soku i pekemzu ploda jabuke samoniklice
(DETERMINATION AND COMPARSION OF ANTIOXIDANT ACTIVITY AND IRON CONTENT IN THE JUICE AND JAM OF SAMONIKLICA APPLE FRUIT)
Autori
Amidžić, Mirjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.06
Godina
2016
Stranica
40
Mentor
Zovko Končić, Marijana
Ključne riječi
Malus domestica; autohtone sorte; antioksidativna aktivnost; željezo; anemija; teški metali
(Malus domestica; indigenous variety; antioxidant activity; iron; anemia; heavy metals)
Sažetak
Pekmez od autohtone sorte jabuke samoniklice tradiocionalno se na bosansko-hercegovačkim prostorima koristi za jačanje organizma, podizanje imuniteta te kao prirodno sredstvo u liječenju sideropenične anemije, naročito u trudnoći. Iako su sok i pekmez potencijalno bogati željezom i fenolnim antioksidansima, visoka količina željeza i šećera u njima može biti povezana s oksidativnim stresom a plod jabuke može biti onečišćen teškim metalima iz okoliša. Stoga je cilj ovog rada bio ispitati opravdanost primjene soka i pekmeza jabuke samoniklice u prevenciji i terapiji sideropenične anemije te procijeniti korist i rizike koje takva primjena može donijeti. Za tu svrhu spektrofotometrijski je određen sastav fenolnih antioksidansa, antiradikalna i kelirajuća aktivnost uzoraka te količina šećera, dok je atomskom apsorpcijskom spektroskopijom određena količina željeza i teških metala. Utvrđeno je da ispitivani uzorci pekmeza i soka sadrže relativno male količine fenolnih antioksidansa, te relativno slabu antiradikalnu i kelirajuću aktivnost. Količina željeza u 15 ml pekmeza, koliko se tradicionalno uzima, je znatno manja od preporučene dnevne doze od 18 mg/dan. Nadalje, pronađeno je da količina olova odstupa od zakonom propisanih vrijednosti što može imati negativne učinke na organizam, naročito u trudnoći i dojenju. Rezultati rada upućuju na to da uporaba pekmeza od samoniklice u prevenciji i terapiji sideropanične anemije nije opravdana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Marijana Zovko Končić
(mentor)