Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 836884

Određivanje i usporedba antioksidativne aktivnosti i sadržaja željeza u soku i pekemzu ploda jabuke samoniklice


Amidžić, Mirjana
Određivanje i usporedba antioksidativne aktivnosti i sadržaja željeza u soku i pekemzu ploda jabuke samoniklice, 2016., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 836884 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje i usporedba antioksidativne aktivnosti i sadržaja željeza u soku i pekemzu ploda jabuke samoniklice
(DETERMINATION AND COMPARSION OF ANTIOXIDANT ACTIVITY AND IRON CONTENT IN THE JUICE AND JAM OF SAMONIKLICA APPLE FRUIT)

Autori
Amidžić, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.06

Godina
2016

Stranica
40

Mentor
Zovko Končić, Marijana

Ključne riječi
Malus domestica; autohtone sorte; antioksidativna aktivnost; željezo; anemija; teški metali
(Malus domestica; indigenous variety; antioxidant activity; iron; anemia; heavy metals)

Sažetak
Pekmez od autohtone sorte jabuke samoniklice tradiocionalno se na bosansko-hercegovačkim prostorima koristi za jačanje organizma, podizanje imuniteta te kao prirodno sredstvo u liječenju sideropenične anemije, naročito u trudnoći. Iako su sok i pekmez potencijalno bogati željezom i fenolnim antioksidansima, visoka količina željeza i šećera u njima može biti povezana s oksidativnim stresom a plod jabuke može biti onečišćen teškim metalima iz okoliša. Stoga je cilj ovog rada bio ispitati opravdanost primjene soka i pekmeza jabuke samoniklice u prevenciji i terapiji sideropenične anemije te procijeniti korist i rizike koje takva primjena može donijeti. Za tu svrhu spektrofotometrijski je određen sastav fenolnih antioksidansa, antiradikalna i kelirajuća aktivnost uzoraka te količina šećera, dok je atomskom apsorpcijskom spektroskopijom određena količina željeza i teških metala. Utvrđeno je da ispitivani uzorci pekmeza i soka sadrže relativno male količine fenolnih antioksidansa, te relativno slabu antiradikalnu i kelirajuću aktivnost. Količina željeza u 15 ml pekmeza, koliko se tradicionalno uzima, je znatno manja od preporučene dnevne doze od 18 mg/dan. Nadalje, pronađeno je da količina olova odstupa od zakonom propisanih vrijednosti što može imati negativne učinke na organizam, naročito u trudnoći i dojenju. Rezultati rada upućuju na to da uporaba pekmeza od samoniklice u prevenciji i terapiji sideropanične anemije nije opravdana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marijana Zovko Končić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Amidžić, Mirjana
Određivanje i usporedba antioksidativne aktivnosti i sadržaja željeza u soku i pekemzu ploda jabuke samoniklice, 2016., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Amidžić, M. (2016) 'Određivanje i usporedba antioksidativne aktivnosti i sadržaja željeza u soku i pekemzu ploda jabuke samoniklice', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Amid\v{z}i\'{c}, Mirjana}, year = {2016}, pages = {40}, keywords = {Malus domestica, autohtone sorte, antioksidativna aktivnost, \v{z}eljezo, anemija, te\v{s}ki metali}, title = {Odre\djivanje i usporedba antioksidativne aktivnosti i sadr\v{z}aja \v{z}eljeza u soku i pekemzu ploda jabuke samoniklice}, keyword = {Malus domestica, autohtone sorte, antioksidativna aktivnost, \v{z}eljezo, anemija, te\v{s}ki metali}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Amid\v{z}i\'{c}, Mirjana}, year = {2016}, pages = {40}, keywords = {Malus domestica, indigenous variety, antioxidant activity, iron, anemia, heavy metals}, title = {DETERMINATION AND COMPARSION OF ANTIOXIDANT ACTIVITY AND IRON CONTENT IN THE JUICE AND JAM OF SAMONIKLICA APPLE FRUIT}, keyword = {Malus domestica, indigenous variety, antioxidant activity, iron, anemia, heavy metals}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font