Pregled bibliografske jedinice broj: 836878
Pojavnost mikotoksina u komercijalnim pivima hrvatskih industrijskih i craft pivovara
Pojavnost mikotoksina u komercijalnim pivima hrvatskih industrijskih i craft pivovara, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 836878 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pojavnost mikotoksina u komercijalnim pivima
hrvatskih industrijskih i craft pivovara
(The occurrence of mycotoxins in commercial beers
Croatian industrial and craft breweries)
Autori
Pejić, Sonja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
26.09
Godina
2016
Stranica
50
Mentor
Velić, Natalija ; Šarkanj Bojan
Ključne riječi
mikotoksini ; deoksinivalenol ; LC-MS/MS ; pivo
(mycotoxins ; deoxynivalenol ; LC_MS/MS ; beer)
Sažetak
Sažetak: Tijekom skladištenja i na polju žitarice su izložene različitim vrstama plijesni koje biosintetiziraju vrlo toksične sekundarne metabolite - mikotoksine. Mikotoksini kontaminirajući žitarice koje se koriste u proizvodnji piva dospijevaju u sladovinu i pivo. Cilj istraživanja bio je usporediti pojavnost mikotoksina u devetnaest craft i petnaest industrijskih piva. Deoksinivalenol je mikotoksin skupine trihotecena kojeg biosintetiziraju plijesni roda Fusarium. Tijekom procesa proizvodnje piva DON je stabilan te prelazi iz sladovine u pivo i nusproizvode procesa - otpadni kvasac i trop. Analiza prisutnosti DON-a u pivima je izvođena na sustavu za tekućinsku kromatografiju sa masenom spektrometrijom – LC- MS/MS. U usporedbi sa craft pivima, rezultati istraživanja ukazuju na veće koncentracije DON-a u industrijskim pivima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek