Pregled bibliografske jedinice broj: 836779
Tehnologija proizvodnje Slavonskog kulena
Tehnologija proizvodnje Slavonskog kulena, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 836779 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje Slavonskog kulena
(Technology production of Slavonian Kulen)
Autori
Vrban, Dino
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2016
Stranica
28
Mentor
Mastanjević, Krešimir
Ključne riječi
Slavonski kulen ; tehnologija proizvodnje ; konzerviranje
(Slavonian kulen ; production technology ; preservation)
Sažetak
U ovom radu je objašnjena tehnologija proizvodnje Slavonskog kulena. Slavonski kulen je autohtona hrvatska trajna fermentirana kobasica od svinjskog mesa koja se proizvodi tehnološkim postupcima dimljenja, sušenja i zrenja. Ovaj mesni specijalitet je od velike važnosti za regiju Slavoniju kao tvorevina koja je svojim postojanjem obilježila povijest, tradiciju i kulturu življenja. Slavonski kulen je uveden u listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Nije nam poznato kada je ovaj proizvod nastao prvi puta, ali je poznato da je potrošnja bila vezana uz posebne društvene i obiteljske događaje kao što su krštenja, rođendani, vjenčanja, kao poklon i slično. U proizvodnji je važan odabir pasmine svinje, uzgoj i tov svinje za meso, odabir komada mesa, crijeva i začina, kontrola faza proizvodnje kao i receptura.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Krešimir Mastanjević
(mentor)