Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 836777

Pršuti zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije


Galić, Antonela
Pršuti zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 836777 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pršuti zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije
(Prosciuttos that are protected label by geographycal origin on the level of European Union)

Autori
Galić, Antonela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2016

Stranica
27

Mentor
Mastanjević, Krešimir

Ključne riječi
Dalmatinski pršut ; Krčki pršut ; Drniški pršut
(Dalmatian prosciutto ; Prosciutto of Krk ; Prosciutto of Drniš)

Sažetak
U ovome radu o pršutima zaštićenim na razini Europske unije objašnjeni su proizvodni procesi Dalmatinskog pršuta, Krčkog pršuta i Drniškog pršuta. Kako bi se proizvodni procesi bolje objasnili bilo je potrebno opisati povijesni razvoj svakog proizvoda, pravilan odabir sirovine i dodataka, pravilnu primjenu i redoslijed tehnoloških postupaka. Dalmatinski pršut je hrvatski gastronomski specijalitet nastao sušenjem na dimu i buri mesa stražnjih nogu svinje. Krčki pršut je trajan suhomesnati proizvod od svinjskog buta, bez zdjeličnih kostiju, suho salamuren morskom soli i začinima, sušen na zraku bez dimljenja te podvrgnut procesima sušenja i zrenja u trajanju od najmanje godinu dana. Drniški pršut kraljevski je proizvod koji nastaje na način da se stražnje noge određene svinjske pasmine prvo sole suhom morskom soli zatim prešaju, te naposljetku suše na dimu i vjetru (bura i jugo). Nadalje, u radu su opisani ostali pršuti zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Krešimir Mastanjević (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Galić, Antonela
Pršuti zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Galić, A. (2016) 'Pršuti zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gali\'{c}, Antonela}, year = {2016}, pages = {27}, keywords = {Dalmatinski pr\v{s}ut, Kr\v{c}ki pr\v{s}ut, Drni\v{s}ki pr\v{s}ut}, title = {Pr\v{s}uti za\v{s}ti\'{c}eni oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije}, keyword = {Dalmatinski pr\v{s}ut, Kr\v{c}ki pr\v{s}ut, Drni\v{s}ki pr\v{s}ut}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gali\'{c}, Antonela}, year = {2016}, pages = {27}, keywords = {Dalmatian prosciutto, Prosciutto of Krk, Prosciutto of Drni\v{s}}, title = {Prosciuttos that are protected label by geographycal origin on the level of European Union}, keyword = {Dalmatian prosciutto, Prosciutto of Krk, Prosciutto of Drni\v{s}}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font