Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 836213

Antioksidativna aktivnost vitamina E ekstrahiranog iz ulja sjemenki grožđa Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc (Vitis vinifera L.) (Vitis vinifera L.)


Butković, Dina
Antioksidativna aktivnost vitamina E ekstrahiranog iz ulja sjemenki grožđa Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc (Vitis vinifera L.) (Vitis vinifera L.), 2016., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka


CROSBI ID: 836213 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidativna aktivnost vitamina E ekstrahiranog iz ulja sjemenki grožđa Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc (Vitis vinifera L.) (Vitis vinifera L.)
(Antioxidant activity of oil vitamin E extract from Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc grape seeds (Vitis vinifera L.))

Autori
Butković, Dina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
27.09

Godina
2016

Stranica
54

Mentor
Broznić, Dalibor

Ključne riječi
ulje sjemenki grožđa; Cabernet Sauvignon; Cabernet Franc; vitamin E; ekstrakcija; nezasićene masne kiseline; oksidacijski stres; antioksidansi; DPPH radikal; antioksidativna aktivnost; matematički modeli; kinetika
(grape seed oil extract; Cabernet Sauvignon; Cabernet Franc; vitamine E; unsaturated fatty acids; oxidative stress; antioxidants; DPPH radical; antioxidant activity; mathematical modelling; kinetics)

Sažetak
Tijekom prerade grožđa i proizvodnje vina kao nusprodukt nastaju sjemenke grožđa iz kojih se ekstrakcijom dobiva ulje koje posjeduje značajnu nutritivnu vrijednost i velik antioksidativni potencijal, a ujedno se smatra sigurnom i poželjnom jestivom namirnicom. Općenito su biljna ulja važan izvor tokoferola i nezasićenih masnih kiselina, pa posljedično preporučeni dnevni unos vitamina E ovisi isključivo i o količini nezasićenih masnih kiselina u hrani. Stoga je od velikog interesa identifikacija i kvantifikacija masnih kiselina u ulju, kao i izomera vitamina E te njegova antioksidativna aktivnost kao jednog od vrlo značajnih prirodnih antioksidanasa. U ovom istraživanju analizirana su dva uzorka ekstrakta ulja sjemenki grožđa dvaju sorti, Cabernet Franc (CF) i Cabernet Sauvignon (CS) (Vitis Vinifera L.) s područja Republike Hrvatske (Vinogorje Feričanci). Ulja su ekstrahirana metodom ekstrakcije superkritičnim fluidom (CO2). Tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti kvantificirani su pojedini izomeri vitamina E, dok je plinskom kromatografijom okarakteriziran sadržaj i udio masnih kiselina. Nadalje, spektrofotometrijskom metodom s DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil) radikalom analizirana je antioksidativna aktivnost ekstrakta vitamina E te je praćena kinetika nestanka DPPH radikala. Za analizu kinetičkih reakcija korišteno je pet matematičkih modela, tri monofazna i dva bifazna. Rezultatima je potvrđeno kako je ekstrakt ulja sjemenki grožđa dobar izvor nezasićenih masnih kiselina, prvenstveno linolne (C18:2), koja je ujedno i jedna od esencijalnih masnih kiselina. Također, antioksidativna aktivnost ekstrakta vitamin E ovisi o sadržaju i vrsti tokoferola te njihovim sinergističko-antagonističkim učincima. Uočena je i bifaznost kinetike kemijske reakcije između DPPH radikala i izomera vitamina E, koja je zasigurno povezana sa sposobnošću uklanjanja slobodnih radikala pojedinog izomera različitom brzinom. Zbog takvog ponašanja DPPH radikala u ispitivanim uzorcima, bifazni matematički modeli bolje opisuju kinetiku nestanka radikala u odnosu na monofazne pri čemu se ističe bifazni model kinetike prvog reda. Ulje sjemenki grožđa sa svojim dokazanim antioksidativnim svojstvima i kao dobar izvor vitamina E i lionole kiseline svakako je sigurna i poželjna namirnica, koja svoju primjenu opravdano sve više pronalazi kako u prehrambenoj tako i u kozmetičkoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
062-0621341-0061 - Masne kiseline i polifenoli u regeneraciji i reparaciji tkiva. (Milin, Čedomila, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Dalibor Broznić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Butković, Dina
Antioksidativna aktivnost vitamina E ekstrahiranog iz ulja sjemenki grožđa Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc (Vitis vinifera L.) (Vitis vinifera L.), 2016., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
Butković, D. (2016) 'Antioksidativna aktivnost vitamina E ekstrahiranog iz ulja sjemenki grožđa Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc (Vitis vinifera L.) (Vitis vinifera L.)', diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Butkovi\'{c}, Dina}, year = {2016}, pages = {54}, keywords = {ulje sjemenki gro\v{z}\dja, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, vitamin E, ekstrakcija, nezasi\'{c}ene masne kiseline, oksidacijski stres, antioksidansi, DPPH radikal, antioksidativna aktivnost, matemati\v{c}ki modeli, kinetika}, title = {Antioksidativna aktivnost vitamina E ekstrahiranog iz ulja sjemenki gro\v{z}\dja Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc (Vitis vinifera L.) (Vitis vinifera L.)}, keyword = {ulje sjemenki gro\v{z}\dja, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, vitamin E, ekstrakcija, nezasi\'{c}ene masne kiseline, oksidacijski stres, antioksidansi, DPPH radikal, antioksidativna aktivnost, matemati\v{c}ki modeli, kinetika}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Butkovi\'{c}, Dina}, year = {2016}, pages = {54}, keywords = {grape seed oil extract, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, vitamine E, unsaturated fatty acids, oxidative stress, antioxidants, DPPH radical, antioxidant activity, mathematical modelling, kinetics}, title = {Antioxidant activity of oil vitamin E extract from Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc grape seeds (Vitis vinifera L.)}, keyword = {grape seed oil extract, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, vitamine E, unsaturated fatty acids, oxidative stress, antioxidants, DPPH radical, antioxidant activity, mathematical modelling, kinetics}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font