Pregled bibliografske jedinice broj: 836213
Antioksidativna aktivnost vitamina E ekstrahiranog iz ulja sjemenki grožđa Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc (Vitis vinifera L.) (Vitis vinifera L.)
Antioksidativna aktivnost vitamina E ekstrahiranog iz ulja sjemenki grožđa Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc (Vitis vinifera L.) (Vitis vinifera L.), 2016., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 836213 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativna aktivnost vitamina E ekstrahiranog iz ulja sjemenki grožđa Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc (Vitis vinifera L.) (Vitis vinifera L.)
(Antioxidant activity of oil vitamin E extract from Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc grape seeds (Vitis vinifera L.))
Autori
Butković, Dina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
27.09
Godina
2016
Stranica
54
Mentor
Broznić, Dalibor
Ključne riječi
ulje sjemenki grožđa; Cabernet Sauvignon; Cabernet Franc; vitamin E; ekstrakcija; nezasićene masne kiseline; oksidacijski stres; antioksidansi; DPPH radikal; antioksidativna aktivnost; matematički modeli; kinetika
(grape seed oil extract; Cabernet Sauvignon; Cabernet Franc; vitamine E; unsaturated fatty acids; oxidative stress; antioxidants; DPPH radical; antioxidant activity; mathematical modelling; kinetics)
Sažetak
Tijekom prerade grožđa i proizvodnje vina kao nusprodukt nastaju sjemenke grožđa iz kojih se ekstrakcijom dobiva ulje koje posjeduje značajnu nutritivnu vrijednost i velik antioksidativni potencijal, a ujedno se smatra sigurnom i poželjnom jestivom namirnicom. Općenito su biljna ulja važan izvor tokoferola i nezasićenih masnih kiselina, pa posljedično preporučeni dnevni unos vitamina E ovisi isključivo i o količini nezasićenih masnih kiselina u hrani. Stoga je od velikog interesa identifikacija i kvantifikacija masnih kiselina u ulju, kao i izomera vitamina E te njegova antioksidativna aktivnost kao jednog od vrlo značajnih prirodnih antioksidanasa. U ovom istraživanju analizirana su dva uzorka ekstrakta ulja sjemenki grožđa dvaju sorti, Cabernet Franc (CF) i Cabernet Sauvignon (CS) (Vitis Vinifera L.) s područja Republike Hrvatske (Vinogorje Feričanci). Ulja su ekstrahirana metodom ekstrakcije superkritičnim fluidom (CO2). Tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti kvantificirani su pojedini izomeri vitamina E, dok je plinskom kromatografijom okarakteriziran sadržaj i udio masnih kiselina. Nadalje, spektrofotometrijskom metodom s DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil) radikalom analizirana je antioksidativna aktivnost ekstrakta vitamina E te je praćena kinetika nestanka DPPH radikala. Za analizu kinetičkih reakcija korišteno je pet matematičkih modela, tri monofazna i dva bifazna. Rezultatima je potvrđeno kako je ekstrakt ulja sjemenki grožđa dobar izvor nezasićenih masnih kiselina, prvenstveno linolne (C18:2), koja je ujedno i jedna od esencijalnih masnih kiselina. Također, antioksidativna aktivnost ekstrakta vitamin E ovisi o sadržaju i vrsti tokoferola te njihovim sinergističko-antagonističkim učincima. Uočena je i bifaznost kinetike kemijske reakcije između DPPH radikala i izomera vitamina E, koja je zasigurno povezana sa sposobnošću uklanjanja slobodnih radikala pojedinog izomera različitom brzinom. Zbog takvog ponašanja DPPH radikala u ispitivanim uzorcima, bifazni matematički modeli bolje opisuju kinetiku nestanka radikala u odnosu na monofazne pri čemu se ističe bifazni model kinetike prvog reda. Ulje sjemenki grožđa sa svojim dokazanim antioksidativnim svojstvima i kao dobar izvor vitamina E i lionole kiseline svakako je sigurna i poželjna namirnica, koja svoju primjenu opravdano sve više pronalazi kako u prehrambenoj tako i u kozmetičkoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
062-0621341-0061 - Masne kiseline i polifenoli u regeneraciji i reparaciji tkiva. (Milin, Čedomila, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka
Profili:
Dalibor Broznić
(mentor)