Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 836061

Varijabilnost agronomskih svojstava i pokazatelja pekarske kakvoće kod F4 potomstava pšenice


Šeremet, Janja
Varijabilnost agronomskih svojstava i pokazatelja pekarske kakvoće kod F4 potomstava pšenice, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 836061 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Varijabilnost agronomskih svojstava i pokazatelja pekarske kakvoće kod F4 potomstava pšenice
(Variability of agronomic traits and parameters of baking quality at F4 progenies of wheat)

Autori
Šeremet, Janja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2016

Stranica
28

Mentor
Šarčević, Hrvoje

Neposredni voditelj
Lovrić, Ana

Ključne riječi
pšenica; prinos; pekarska kakvoća; fenotipske korelacije; agronomska svojstva
(wheat; yield; bread-making quality; phenotypic correlations; agronomic traits)

Sažetak
Prinos zrna i sadržaj proteina u zrnu dva su glavna cilja u programima oplemenjivanja pšenice koji određuju ekonomsku vrijednost sorte pšenice. Međutim, teško je istovremeno poboljšati ova dva svojstva zbog njihove negativne korelacije. Stoga je cilj oplemenjivača pronaći genotipove/linije koji odstupaju od te korelacije te su mnoga istraživanja usmjerena prema povećanju i sadržaja proteina u zrnu i prinosa zrna. Osim korelacije prinosa zrna i sadržaja proteina u zrnu za praktično oplemenjivanje važne su i korelacije prinosa i sadržaja proteina u zrnu s ostalim pokazateljima pekarske kakvoće. Cilj ovog rada bio je usporediti varijabilnost agronomskih svojstava i svojstava pekarske kakvoće između i unutar F4 potomstva kod četiri križanja ozime pšenice, te procijeniti fenotipske korelacije između svojstava. U ovom istraživanju su analizirana agronomska svojstava i indirektni pokazatelji pekarske kakvoće u pokusu koji je uključivao F4 potomstva od četiri biparentalna križanja pšenice provedena prema shemi NC II (Lela×Prima, Lucija×Prima, Lucija×Bc Mira i Lela×Bc Mira) Analizom varijance su utvrđene statistički značajne razlike između križanja za prinos zrna, hektolitarsku masu i sedimentacijsku vrijednost dok za visinu, sadržaj proteina i Pelshenke vrijednost ove razlike nisu bile značajne. Prosječna vrijednost prinosa i hektolitarske mase svih potomstava kao i najboljih pet potomstava bila je najveća za križanje Lela×Bc Mira. Stoga ovo križanje možemo izdvojiti kao perspektivno za razvoj linija/sorti visokog potencijala za prinos i pekarsku kakvoću. Kod svih četiri križanja utvrđena je pozitivna korelacija između sadržaja proteina u zrnu i Zeleny sedimentacijske vrijednosti, što se može uzeti u obzir pri odabiru genotipova za vrhunsku pekarsku kakvoću.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Hrvoje Šarčević (mentor)

Avatar Url Ana Lovrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šeremet, Janja
Varijabilnost agronomskih svojstava i pokazatelja pekarske kakvoće kod F4 potomstava pšenice, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Šeremet, J. (2016) 'Varijabilnost agronomskih svojstava i pokazatelja pekarske kakvoće kod F4 potomstava pšenice', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}eremet, Janja}, year = {2016}, pages = {28}, keywords = {p\v{s}enica, prinos, pekarska kakvo\'{c}a, fenotipske korelacije, agronomska svojstva}, title = {Varijabilnost agronomskih svojstava i pokazatelja pekarske kakvo\'{c}e kod F4 potomstava p\v{s}enice}, keyword = {p\v{s}enica, prinos, pekarska kakvo\'{c}a, fenotipske korelacije, agronomska svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}eremet, Janja}, year = {2016}, pages = {28}, keywords = {wheat, yield, bread-making quality, phenotypic correlations, agronomic traits}, title = {Variability of agronomic traits and parameters of baking quality at F4 progenies of wheat}, keyword = {wheat, yield, bread-making quality, phenotypic correlations, agronomic traits}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font