Pregled bibliografske jedinice broj: 835828
Usporedba komercijalnih i novorazvijenih džemova obzirom na glikemijski indeks
Usporedba komercijalnih i novorazvijenih džemova obzirom na glikemijski indeks, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 835828 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba komercijalnih i novorazvijenih džemova
obzirom na glikemijski indeks
(Comparison of commercial and newly developed jams
considering glycaemic index)
Autori
Leovac, Suzana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2016
Stranica
43
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
Glikemijski indeks ; razvoj novih proizvoda ; džem ; funkcionalna hrana
(Glycaemic index ; product development ; jam ; functional foods)
Sažetak
Razvoj novih proizvoda, posebice funkcionalne hrane koja ima pozitivan učinak na zdravlje prioritet je prehrambenim industrijama diljem svijeta. Razlog su interes i zahtjevi potrošača koji u sve većoj mjeri oblikuju tržište hrane. Današnji je potrošač informiran i svjestan koliko je hrana važna za njegovo zdravlje. Informiranje potrošača o glikemijskom indeksu (GI) trebao bi biti prioritet obzirom na nedvojbenu povezanost s brojnim zdravstvenim posljedicama, kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti i pretilost. Devetnaest zdravih osoba sudjelovalo je u određivanju GI komercijalnog i novorazvijenog džema s dodatkom fruktoze i stevije, od marelice i od višnje prema normi ISO 26 642:2010. Oba džema od višnje spadaju u kategoriju niskog GI. Novorazvijeni džem od marelice spada u kategoriju niskog GI ; njegov GI je statistički značajno niži (p=0, 007) u usporedbi s komercijalnim koji spada u kategoriju srednjeg GI. Najveći subjektivni osjećaj sitosti zabilježen je za novorazvijeni džem od marelice (86, 71 bodova) koji je i organoleptički najbolje prihvaćen od strane potrošača (4, 00 ± 1, 37). Iako se radi o prvom koraku plasiranja proizvoda na tržište dobiveni rezultati pokazuju kako novorazvijeni proizvodi imaju tržišni potencijal, a posebnost im se ogleda u uporabi stevije kojoj popularnost značajno raste među potrošačima zbog brojnih povoljnih zdravstvenih učinaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
Napomena
Pomoć u izradi: Milica Cvijetić Stokanović, dipl.
ing.