Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 835828

Usporedba komercijalnih i novorazvijenih džemova obzirom na glikemijski indeks


Leovac, Suzana
Usporedba komercijalnih i novorazvijenih džemova obzirom na glikemijski indeks, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 835828 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba komercijalnih i novorazvijenih džemova obzirom na glikemijski indeks
(Comparison of commercial and newly developed jams considering glycaemic index)

Autori
Leovac, Suzana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2016

Stranica
43

Mentor
Banjari, Ines

Ključne riječi
Glikemijski indeks ; razvoj novih proizvoda ; džem ; funkcionalna hrana
(Glycaemic index ; product development ; jam ; functional foods)

Sažetak
Razvoj novih proizvoda, posebice funkcionalne hrane koja ima pozitivan učinak na zdravlje prioritet je prehrambenim industrijama diljem svijeta. Razlog su interes i zahtjevi potrošača koji u sve većoj mjeri oblikuju tržište hrane. Današnji je potrošač informiran i svjestan koliko je hrana važna za njegovo zdravlje. Informiranje potrošača o glikemijskom indeksu (GI) trebao bi biti prioritet obzirom na nedvojbenu povezanost s brojnim zdravstvenim posljedicama, kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti i pretilost. Devetnaest zdravih osoba sudjelovalo je u određivanju GI komercijalnog i novorazvijenog džema s dodatkom fruktoze i stevije, od marelice i od višnje prema normi ISO 26 642:2010. Oba džema od višnje spadaju u kategoriju niskog GI. Novorazvijeni džem od marelice spada u kategoriju niskog GI ; njegov GI je statistički značajno niži (p=0, 007) u usporedbi s komercijalnim koji spada u kategoriju srednjeg GI. Najveći subjektivni osjećaj sitosti zabilježen je za novorazvijeni džem od marelice (86, 71 bodova) koji je i organoleptički najbolje prihvaćen od strane potrošača (4, 00 ± 1, 37). Iako se radi o prvom koraku plasiranja proizvoda na tržište dobiveni rezultati pokazuju kako novorazvijeni proizvodi imaju tržišni potencijal, a posebnost im se ogleda u uporabi stevije kojoj popularnost značajno raste među potrošačima zbog brojnih povoljnih zdravstvenih učinaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija

Napomena
Pomoć u izradi: Milica Cvijetić Stokanović, dipl.
ing.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Leovac, Suzana
Usporedba komercijalnih i novorazvijenih džemova obzirom na glikemijski indeks, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Leovac, S. (2016) 'Usporedba komercijalnih i novorazvijenih džemova obzirom na glikemijski indeks', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Leovac, Suzana}, year = {2016}, pages = {43}, keywords = {Glikemijski indeks, razvoj novih proizvoda, d\v{z}em, funkcionalna hrana}, title = {Usporedba komercijalnih i novorazvijenih d\v{z}emova obzirom na glikemijski indeks}, keyword = {Glikemijski indeks, razvoj novih proizvoda, d\v{z}em, funkcionalna hrana}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Leovac, Suzana}, year = {2016}, pages = {43}, keywords = {Glycaemic index, product development, jam, functional foods}, title = {Comparison of commercial and newly developed jams considering glycaemic index}, keyword = {Glycaemic index, product development, jam, functional foods}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font