Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 835796

Razvoj i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje akroleina u kiselom tijestu


Böhm, Tea
Razvoj i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje akroleina u kiselom tijestu, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 835796 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvoj i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje akroleina u kiselom tijestu
(Development and validation of HS-SPME/GC-MS method for determination of acrolein in sourdough)

Autori
Böhm, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2016

Stranica
41

Mentor
Krpan, Marina

Ključne riječi
akrolein; HS-SPME/GC-MS; kiselo tijesto; optimizacija; validacija
(acrolein; HS-SPME/GC-MS; optimization; sourdough; validation)

Sažetak
U ovom radu provedeni su razvoj i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje akroleina u kiselom tijestu. Pri optimizaciji mikroekstrakcije na čvrstoj fazi analiziran je utjecaj dva parametra – temperature (40 i 50 °C) i vremena ekstrakcije (10, 15 i 20 minuta). Najveći odziv akroleina dobiven je pri 40 °C i 20 minuta te je stoga validacija metode provedena pri tim uvjetima. Ključni parametri validacije bili su selektivnost, linearnost i područje, preciznost, točnost, stabilnost te granice detekcije i kvantifikacije. Ispitivanjem točnosti utvrđeno je da matriks uzorka značajno utječe na odziv dodanog standarda akroleina te je stoga metoda dodatka standarda u uzorak primijenjena za izradu baždarnog dijagrama. Rezultati su pokazali da je metoda selektivna, linearna i precizna unutar ispitivanog područja. S obzirom da su zadovoljeni kriteriji prihvatljivosti svih validacijskih parametara, može se zaključiti da je razvijena HS-SPME/GC-MS metoda prikladna zaodređivanje akroleina u kiselom tijestu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Böhm, Tea
Razvoj i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje akroleina u kiselom tijestu, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Böhm, T. (2016) 'Razvoj i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje akroleina u kiselom tijestu', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {B\"{o}hm, Tea}, year = {2016}, pages = {41}, keywords = {akrolein, HS-SPME/GC-MS, kiselo tijesto, optimizacija, validacija}, title = {Razvoj i validacija HS-SPME/GC-MS metode za odre\djivanje akroleina u kiselom tijestu}, keyword = {akrolein, HS-SPME/GC-MS, kiselo tijesto, optimizacija, validacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {B\"{o}hm, Tea}, year = {2016}, pages = {41}, keywords = {acrolein, HS-SPME/GC-MS, optimization, sourdough, validation}, title = {Development and validation of HS-SPME/GC-MS method for determination of acrolein in sourdough}, keyword = {acrolein, HS-SPME/GC-MS, optimization, sourdough, validation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font