Pregled bibliografske jedinice broj: 835796
Razvoj i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje akroleina u kiselom tijestu
Razvoj i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje akroleina u kiselom tijestu, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 835796 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje akroleina u kiselom tijestu
(Development and validation of HS-SPME/GC-MS method for determination of acrolein in sourdough)
Autori
Böhm, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2016
Stranica
41
Mentor
Krpan, Marina
Ključne riječi
akrolein; HS-SPME/GC-MS; kiselo tijesto; optimizacija; validacija
(acrolein; HS-SPME/GC-MS; optimization; sourdough; validation)
Sažetak
U ovom radu provedeni su razvoj i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje akroleina u kiselom tijestu. Pri optimizaciji mikroekstrakcije na čvrstoj fazi analiziran je utjecaj dva parametra – temperature (40 i 50 °C) i vremena ekstrakcije (10, 15 i 20 minuta). Najveći odziv akroleina dobiven je pri 40 °C i 20 minuta te je stoga validacija metode provedena pri tim uvjetima. Ključni parametri validacije bili su selektivnost, linearnost i područje, preciznost, točnost, stabilnost te granice detekcije i kvantifikacije. Ispitivanjem točnosti utvrđeno je da matriks uzorka značajno utječe na odziv dodanog standarda akroleina te je stoga metoda dodatka standarda u uzorak primijenjena za izradu baždarnog dijagrama. Rezultati su pokazali da je metoda selektivna, linearna i precizna unutar ispitivanog područja. S obzirom da su zadovoljeni kriteriji prihvatljivosti svih validacijskih parametara, može se zaključiti da je razvijena HS-SPME/GC-MS metoda prikladna zaodređivanje akroleina u kiselom tijestu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija