Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 835740

Optimizacija i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje alkohola, pirazina i furana u bezglutenskom kruhu


Lovrić, Anja-Matea
Optimizacija i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje alkohola, pirazina i furana u bezglutenskom kruhu, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 835740 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimizacija i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje alkohola, pirazina i furana u bezglutenskom kruhu
(Optimization and validation of HS-SPME/GC-MS method for the determination of alcohols, pyrazines and furans in gluten-free bread)

Autori
Lovrić, Anja-Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2016

Stranica
62

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
aromatski spojevi; bezglutenski kruh; HS-SPME/GC-MS; optimizacija; validacija
(aroma compounds; gluten-free bread; HS-SPME/GC-MS; optimization; validation)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bilo je provesti optimizaciju i validaciju metode za određivanje spojeva iz skupine alkohola (17), pirazina (4) i furana (3) u uzorcima bezglutenskog kruha pomoću mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (HS- SPME) i plinske kromatografije-masene spektrometrije (GC-MS). Optimizacija metode obuhvaćala je ispitivanje utjecaja temperature (40, 50 i 60 °C) i vremena ekstrakcije (30, 45 i 60 min) na količinu ekstrahiranih ciljanih spojeva. Validacija metode je provedena pri optimalnim uvjetima mikroekstrakcije, pri čemu su ključni parametri validacije bili selektivnost, linearnost, preciznost te granica detekcije i granica kvantifikacije. Temperatura 60 °C i vrijeme 60 min pokazali su se optimalnim uvjetima za provođenje mikroekstrakcije ciljanih spojeva. Rezultati provedenih validacijskih eksperimenata dokazali su da je metoda selektivna, linearna unutar radnog područja, precizna i osjetljiva pri određivanju svih ciljanih spojeva. Budući da su zadovoljeni svi postavljeni kriteriji prihvatljivosti, može se zaključiti da je optimizirana HS-SPME/GC-MS metoda prikladna za određivanje alkohola, pirazina i furana u bezglutenskom kruhu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirjana Hruškar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lovrić, Anja-Matea
Optimizacija i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje alkohola, pirazina i furana u bezglutenskom kruhu, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Lovrić, A. (2016) 'Optimizacija i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje alkohola, pirazina i furana u bezglutenskom kruhu', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lovri\'{c}, Anja-Matea}, year = {2016}, pages = {62}, keywords = {aromatski spojevi, bezglutenski kruh, HS-SPME/GC-MS, optimizacija, validacija}, title = {Optimizacija i validacija HS-SPME/GC-MS metode za odre\djivanje alkohola, pirazina i furana u bezglutenskom kruhu}, keyword = {aromatski spojevi, bezglutenski kruh, HS-SPME/GC-MS, optimizacija, validacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lovri\'{c}, Anja-Matea}, year = {2016}, pages = {62}, keywords = {aroma compounds, gluten-free bread, HS-SPME/GC-MS, optimization, validation}, title = {Optimization and validation of HS-SPME/GC-MS method for the determination of alcohols, pyrazines and furans in gluten-free bread}, keyword = {aroma compounds, gluten-free bread, HS-SPME/GC-MS, optimization, validation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font