Pregled bibliografske jedinice broj: 835740
Optimizacija i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje alkohola, pirazina i furana u bezglutenskom kruhu
Optimizacija i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje alkohola, pirazina i furana u bezglutenskom kruhu, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 835740 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimizacija i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje alkohola, pirazina i furana u bezglutenskom kruhu
(Optimization and validation of HS-SPME/GC-MS method for the determination of alcohols, pyrazines and furans in gluten-free bread)
Autori
Lovrić, Anja-Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2016
Stranica
62
Mentor
Hruškar, Mirjana
Ključne riječi
aromatski spojevi; bezglutenski kruh; HS-SPME/GC-MS; optimizacija; validacija
(aroma compounds; gluten-free bread; HS-SPME/GC-MS; optimization; validation)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bilo je provesti optimizaciju i validaciju metode za određivanje spojeva iz skupine alkohola (17), pirazina (4) i furana (3) u uzorcima bezglutenskog kruha pomoću mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (HS- SPME) i plinske kromatografije-masene spektrometrije (GC-MS). Optimizacija metode obuhvaćala je ispitivanje utjecaja temperature (40, 50 i 60 °C) i vremena ekstrakcije (30, 45 i 60 min) na količinu ekstrahiranih ciljanih spojeva. Validacija metode je provedena pri optimalnim uvjetima mikroekstrakcije, pri čemu su ključni parametri validacije bili selektivnost, linearnost, preciznost te granica detekcije i granica kvantifikacije. Temperatura 60 °C i vrijeme 60 min pokazali su se optimalnim uvjetima za provođenje mikroekstrakcije ciljanih spojeva. Rezultati provedenih validacijskih eksperimenata dokazali su da je metoda selektivna, linearna unutar radnog područja, precizna i osjetljiva pri određivanju svih ciljanih spojeva. Budući da su zadovoljeni svi postavljeni kriteriji prihvatljivosti, može se zaključiti da je optimizirana HS-SPME/GC-MS metoda prikladna za određivanje alkohola, pirazina i furana u bezglutenskom kruhu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mirjana Hruškar
(mentor)