Pregled bibliografske jedinice broj: 835725
Dobrobit turopoljske svinje u različitim proizvodnim sustavima
Dobrobit turopoljske svinje u različitim proizvodnim sustavima, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 835725 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dobrobit turopoljske svinje u različitim proizvodnim sustavima
(Welfare of Turopolje pig in different productions systems)
Autori
Vidović, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2016
Stranica
33
Mentor
Luković, Zoran
Neposredni voditelj
Škorput, Dubravko
Ključne riječi
turopoljska svinja; dobrobit; otvoreni sustav; poluotvoreni sustav
(Turopolje pig; welfare; outdoor; and semi-outdoor system)
Sažetak
Cilj rada je bio procijeniti parametre dobrobiti svinja turopoljske pasmine različitih kategorija (prasad, krmače, tovne svinje) u različitim proizvodnim sustavima (otvoreni i poluotvoreni). Turopoljska svinja je hrvatska autohtona pasmina malog areala rasprostiranja (Turopolje, Gornja Posavina) koja se tradicionalno drži u otvorenom sustavu držanja. Dobrobit svinja turopoljske pasmine u različitim proizvodnim sustavima držanja procijenjena je na nekoliko poljoprivrednih gospodarstava u Zagrebačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Za procjenu dobrobiti svinja korišteni su kriteriji dobrobiti prema načelu "pet sloboda" prema upitniku za dobrobit svinja namijenjenom projektu Horizon2020 – Treasure (Grant Agreement 634476). U otvorenom i poluotvorenom sustavu držanja turopoljske svinje zadovoljeni su osnovni kriteriji dobrobiti prema načelu „pet sloboda“.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb