Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 835691

Popularnost bezglutenske prehrane među sportašima


Šanko, Katarina
Popularnost bezglutenske prehrane među sportašima, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 835691 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Popularnost bezglutenske prehrane među sportašima
(Popularity of gluten-free diet among athletes)

Autori
Šanko, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2016

Stranica
51

Mentor
Šatalić, Zvonimir

Ključne riječi
bezglutenska prehrana; sportaši; gluten
(gluten-free diet; athletes; gluten)

Sažetak
Bezglutenska prehrana (BP) izaziva znatan interes među općom populacijom te kod rekreativaca i sportaša (naročito sportova izdržljivosti), iako trenutno ne postoje znanstveni dokazi o bilo ergogenom ili ergolitičkom učinku na sportsku izvedbu. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi demografske karakteristike sportaša koji primjenjuju BP, podatke o razini primjene, stavovima i izvorima informacija o BP na području Republike Hrvatske. 576 sportaša (muškarci n = 392, žene n =184), dobi od < 18 do > 50 godina je ispunilo upitnik od 18 pitanja (17 originalnih + 1 samostalno nadodano). Dobiveni su rezultati da 17 % sportaša (muškarci 59, 4 %, žene 40, 6 %) primjenjuje BP više od 50 % vremena (BP>50). Većinom su to sportaši intermitentnih sportova (39, 6 %), koji se sportom bave na državnoj razini (35, 4 %), dobi 18 – 24 godina (45, 8 %). Za 62, 5 % sportaša koji primjenjuju BP>50, gluten je najčešći pretpostavljeni uzrok gastrointestinalnih (GI) simptoma te za 36, 5 % sportaša uklanjanje glutena iz prehrane dovodi do smanjenja GI simptoma. Sportaši se na primjenu BP odlučuju samoinicijativno bez određenih simptoma (20, 8 %) ili samodijagnozom na temelju simptoma (14, 6 %) a informacijama o BP pristupaju putem web stranica o celijakiji ili glutenskoj osjetljivosti (41, 7%), online foruma (40, 6 %) te drugih sportaša (21, 7 %). Samo 16, 7 % sportaša koji primjenjuje BP zna koje žitarice sadrže gluten. Kombinacija loše informiranosti sportaša o BP i njena restriktivna priroda može dovesti do suboptimalnog unosa energije i nutrijenata što može rezultirati negativnim utjecajem na sportsku izvedbu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Šatalić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šanko, Katarina
Popularnost bezglutenske prehrane među sportašima, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šanko, K. (2016) 'Popularnost bezglutenske prehrane među sportašima', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}anko, Katarina}, year = {2016}, pages = {51}, keywords = {bezglutenska prehrana, sporta\v{s}i, gluten}, title = {Popularnost bezglutenske prehrane me\dju sporta\v{s}ima}, keyword = {bezglutenska prehrana, sporta\v{s}i, gluten}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}anko, Katarina}, year = {2016}, pages = {51}, keywords = {gluten-free diet, athletes, gluten}, title = {Popularity of gluten-free diet among athletes}, keyword = {gluten-free diet, athletes, gluten}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font