Pregled bibliografske jedinice broj: 835691
Popularnost bezglutenske prehrane među sportašima
Popularnost bezglutenske prehrane među sportašima, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 835691 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Popularnost bezglutenske prehrane među sportašima
(Popularity of gluten-free diet among athletes)
Autori
Šanko, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2016
Stranica
51
Mentor
Šatalić, Zvonimir
Ključne riječi
bezglutenska prehrana; sportaši; gluten
(gluten-free diet; athletes; gluten)
Sažetak
Bezglutenska prehrana (BP) izaziva znatan interes među općom populacijom te kod rekreativaca i sportaša (naročito sportova izdržljivosti), iako trenutno ne postoje znanstveni dokazi o bilo ergogenom ili ergolitičkom učinku na sportsku izvedbu. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi demografske karakteristike sportaša koji primjenjuju BP, podatke o razini primjene, stavovima i izvorima informacija o BP na području Republike Hrvatske. 576 sportaša (muškarci n = 392, žene n =184), dobi od < 18 do > 50 godina je ispunilo upitnik od 18 pitanja (17 originalnih + 1 samostalno nadodano). Dobiveni su rezultati da 17 % sportaša (muškarci 59, 4 %, žene 40, 6 %) primjenjuje BP više od 50 % vremena (BP>50). Većinom su to sportaši intermitentnih sportova (39, 6 %), koji se sportom bave na državnoj razini (35, 4 %), dobi 18 – 24 godina (45, 8 %). Za 62, 5 % sportaša koji primjenjuju BP>50, gluten je najčešći pretpostavljeni uzrok gastrointestinalnih (GI) simptoma te za 36, 5 % sportaša uklanjanje glutena iz prehrane dovodi do smanjenja GI simptoma. Sportaši se na primjenu BP odlučuju samoinicijativno bez određenih simptoma (20, 8 %) ili samodijagnozom na temelju simptoma (14, 6 %) a informacijama o BP pristupaju putem web stranica o celijakiji ili glutenskoj osjetljivosti (41, 7%), online foruma (40, 6 %) te drugih sportaša (21, 7 %). Samo 16, 7 % sportaša koji primjenjuje BP zna koje žitarice sadrže gluten. Kombinacija loše informiranosti sportaša o BP i njena restriktivna priroda može dovesti do suboptimalnog unosa energije i nutrijenata što može rezultirati negativnim utjecajem na sportsku izvedbu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zvonimir Šatalić
(mentor)