Pregled bibliografske jedinice broj: 835684
Sfingoidne baze u mlijeku zdravih žena
Sfingoidne baze u mlijeku zdravih žena // Knjiga sažetaka = Book of Abstracts
Vukovar, Hrvatska, 2016. str. 1-1 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 835684 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sfingoidne baze u mlijeku zdravih žena
(Sphingoid bases in milk of healthy women)
Autori
Potočki, Slavica ; Karmelić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka = Book of Abstracts
/ - , 2016, 1-1
ISBN
978-953-6894-58-1
Skup
16. Ružičkini dani "Danas znanost - Sutra industrija"
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 21.09.2016. - 23.09.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
sfingolipidi ; HPLC ; mlijeko
(sphingolipids ; HPLC ; milk)
Sažetak
Sfingolipidi su grupa lipida kojima je zajednička dugolančana sfingoidna baza. Najzastupljenije sfingoidne baze u sisavaca jesu sfingozin i sfinganin. Sfingolipidi su prisutni u svim eukariotskim stanicama. Sudjeluju u raznim prijeko potrebnim metaboličkim, neurološkim i unutarstaničnim signalnim procesima. Mijenjaju se tijekom staničnog rasta, diferencijacije i maligne transformacije. te se povezuju s procesima na površini stanice koji su važni za prijenos signala u unutrašnjost stanice. Sfingolipidi i njihovi razgradni produkti (npr. sfingozin i ceramid) jesu biološki aktivni spojevi s anti-tumorskim i bakteriostatskim svojstvima. Iako ovi spojevi nisu esencijalni sastojci hrane, istraživanja ukazuju na ulogu njihovih razgradnih produkata u održavanju zdravlja, te stoga i nužno unošenje određene količine sfingolipida hranom u organizam. Poznato je da majčino mlijeko ima čitav niz biokemijskih, metaboličkih, prehrambenih i imunoloških značajki te u potpunosti zadovoljava potrebe dojenčeta. Sastav majčinog mlijeka je dinamičan. Mijenja se ovisno o prehrani, duljini laktacije, a postoji razlika i između populacija. Cilj ovog istraživanja je bio odrediti koncentracije slobodnog i ukupnog sfingozina i sfinganina u mlijeku zdravih žena trećeg, petog, sedmog, četrnaestog i četrdesetdrugog dana laktacije. U tu svrhu sfingolipidi su ekstrahirani iz mlijeka, a slobodne i ukupne sfingoidne baze su dobivene baznom, odnosno kiselom hidrolizom. Analiza sfingozina i sfinganina provedena je tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Za derivatizaciju sfingozinskih baza prije nanošenja na kolonu upotrijebljen je ortoftaldialdehid (OPA) reagens. Koncentracija slobodnog sfingozina bila je najveća trećeg, a najmanja četrdesetdrugog dana, dok je koncentracija slobodnog sfinganina bila najveća petog, a najmanja četrdesetdrugog dana. Omjer slobodni sfinganin/sfingozin je bio najveći petog, a najmanji trećeg dana laktacije. Koncentracije ukupnog sfingozina i sfinganina bile su najveće petog dana, a najmanje četrdesetdrugog dana laktacije. Omjer ukupni sfinganin/sfingozin je bio najveći petog, a najmanji trećeg kao i četrdesetdrugog dana laktacije. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da se koncentracije sfingozinskih baza od petog dana laktacije smanjuju. Razlika između najmanje i najveće koncentracije ukupnog sfingozina i sfinganina bila je manja nego kod slobodnih sfingozinskih baza.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb