Pregled bibliografske jedinice broj: 835585
Blanširanje-konvencionalni i novi postupci
Blanširanje-konvencionalni i novi postupci, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 835585 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Blanširanje-konvencionalni i novi postupci
(Blanching-conventional and alternative methods)
Autori
Dabić, Doris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2016
Stranica
22
Mentor
Suzana Rimac Brnčić
Ključne riječi
Blanširanje; toplinski postupci; netoplinski postupci
(blanching; thermal treatments; nonthermal treatments)
Sažetak
Blanširanje je preliminarni postupak obrade voća i povrća vrućom vodom ili parom s ciljem inaktivacije enzima, promjene teksture i boje, okusa te istiskivanja intercelularnog zraka, a prethodi procesima konzerviranja kao što su zamrzavanje i sušenje. U zadnje vrijeme, primjenjuju se i novi postupci blanširanja. Mogu se podijeliti na toplinske i netoplinske postupke. U toplinske postupke blanširanja se ubrajaju omsko blanširanje, radiofrekvencijsko i mikrovalno blanširanje. U netoplinske postupke blanširanja ubrajaju se ultrazvučno blanširanje, infracrveno blanširanje i blanširanje visokim tlakovima. U radu su navedeni osnovni mehanizmi djelovanja te prednosti i nedostaci pojedinih postupaka blanširanja
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Suzana Rimac Brnčić
(mentor)