Pregled bibliografske jedinice broj: 835255
Antioksidacijska aktivnost polifenolnih spojeva u sokovima
Antioksidacijska aktivnost polifenolnih spojeva u sokovima, 2012., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek
CROSBI ID: 835255 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijska aktivnost polifenolnih spojeva u sokovima
(Antioxidant activity of polyphenols in juice)
Autori
Forgić, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za kemiju
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2012
Stranica
25
Mentor
Kovač, Spomenka
Neposredni voditelj
Bušić, Valentina
Ključne riječi
polifenoli; antioksidansi; antioksidacijska aktivnost; voćni sok; voćni džem
(polyphenols; antioxidants; antioxidant activity; frut juice; frut jam)
Sažetak
Flavonoidi u posljednje vrijeme privlače puno pozornosti zbog svoje antioksidacijske i antiradikalske aktivnosti. Zbog toga su zanimljivi u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Zadatak ovog rada je opisati i objasniti polifenolne spojeve i njihovu antioksidacijsku aktivnost u sokovima. Djelotvornost polifenolnih spojeva, kao hvatača slobodnih radikala, uvjetovan je rasporedom slobodnih hidroksilnih skupina na flavonoidnoj jezgri. OdreĎen je sadržaj polifenolnih spojeva i njihova antioksidacijska aktivnost u voću, njihovim džemovima i svježim i uskladištenim voćnim sokovima. Dokazano je i sinergističko djelovanje vitamina C i polifenola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija