Pregled bibliografske jedinice broj: 835215
Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj
Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Split
CROSBI ID: 835215 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj
(The characteristics of productivity and chemical composition of goat milk in Croatia)
Autori
Muše, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Split
Datum
26.09
Godina
2016
Stranica
23
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
kozje mlijeko; pasmina koze; uzgoj; hranidba; kemijski sastav
(goat milk; goat breeds; breeding; feeding; chemical composition)
Sažetak
U Republici Hrvatskoj, točnije, širem području Dalmacije, Dalmatinske zagore, Primorja i otoka, uzgoj koza je oduvijek bio od velike važnosti. Osim uzgoja u cilju opskrbe mesom, važna namjena uzgoja je i proizvodnja mlijeka. Kozje mlijeko je namirnica bogata hranjivim tvarima koje probavni sustav znatno lakše probavlja od kravljeg mlijeka zbog manjeg promjera globula mliječne masti i većeg udjela kratkolančanih masnih kiselina. U Republici Hrvatskoj uz izvorne pasmine namijenjene proizvodnji mesa dominiraju visoko mliječne uvezene pasmine koza kao što su francuska alpina, švicarska sanaka te njemačka srnasta koza. Hrvatska bijela koza, koja se osim za meso uzgaja i za mlijeko, je naša izvorna pasmina. Važno je spomenuti i bursku kozu koja je najmlađa pasmina u Hrvatskoj što se tiče kozarske proizvodnje. Njena važnost leži u križanju s mliječnim pasminama radi poboljšanja proizvodnje i kakvoće mesa. Genetski potencijal, hranidba, redosljed i stadij laktacije, tjelesna masa, sezona jarenja, razvijenost i oblik vimena te zdravlje mliječnog grla najvažniji su čimbenici količine i kemijskog sastava kozjeg mlijeka. Koze jako brzo reagiraju na promjenu količine i kvalitete obroka, što se odražava na njihove reprodukcijske i proizvodne odlike. Ukupna količina proizvedenog mlijeka ovisi o trajanju laktacije, što je laktacija duža to je količina mlijeka veća. Kemijski sastav mlijeka, ponajviše udio mliječne masti, bjelančevina, vitamina i minerala određuju njegovu hranidbenu vrijednost, kvalitetu te prikladnost za preradu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)