Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 835215

Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj


Muše, Kristina
Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Split


CROSBI ID: 835215 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj
(The characteristics of productivity and chemical composition of goat milk in Croatia)

Autori
Muše, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Split

Datum
26.09

Godina
2016

Stranica
23

Mentor
Mioč, Boro

Ključne riječi
kozje mlijeko; pasmina koze; uzgoj; hranidba; kemijski sastav
(goat milk; goat breeds; breeding; feeding; chemical composition)

Sažetak
U Republici Hrvatskoj, točnije, širem području Dalmacije, Dalmatinske zagore, Primorja i otoka, uzgoj koza je oduvijek bio od velike važnosti. Osim uzgoja u cilju opskrbe mesom, važna namjena uzgoja je i proizvodnja mlijeka. Kozje mlijeko je namirnica bogata hranjivim tvarima koje probavni sustav znatno lakše probavlja od kravljeg mlijeka zbog manjeg promjera globula mliječne masti i većeg udjela kratkolančanih masnih kiselina. U Republici Hrvatskoj uz izvorne pasmine namijenjene proizvodnji mesa dominiraju visoko mliječne uvezene pasmine koza kao što su francuska alpina, švicarska sanaka te njemačka srnasta koza. Hrvatska bijela koza, koja se osim za meso uzgaja i za mlijeko, je naša izvorna pasmina. Važno je spomenuti i bursku kozu koja je najmlađa pasmina u Hrvatskoj što se tiče kozarske proizvodnje. Njena važnost leži u križanju s mliječnim pasminama radi poboljšanja proizvodnje i kakvoće mesa. Genetski potencijal, hranidba, redosljed i stadij laktacije, tjelesna masa, sezona jarenja, razvijenost i oblik vimena te zdravlje mliječnog grla najvažniji su čimbenici količine i kemijskog sastava kozjeg mlijeka. Koze jako brzo reagiraju na promjenu količine i kvalitete obroka, što se odražava na njihove reprodukcijske i proizvodne odlike. Ukupna količina proizvedenog mlijeka ovisi o trajanju laktacije, što je laktacija duža to je količina mlijeka veća. Kemijski sastav mlijeka, ponajviše udio mliječne masti, bjelančevina, vitamina i minerala određuju njegovu hranidbenu vrijednost, kvalitetu te prikladnost za preradu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Muše, Kristina
Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Split
Muše, K. (2016) 'Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mu\v{s}e, Kristina}, year = {2016}, pages = {23}, keywords = {kozje mlijeko, pasmina koze, uzgoj, hranidba, kemijski sastav}, title = {Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj}, keyword = {kozje mlijeko, pasmina koze, uzgoj, hranidba, kemijski sastav}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mu\v{s}e, Kristina}, year = {2016}, pages = {23}, keywords = {goat milk, goat breeds, breeding, feeding, chemical composition}, title = {The characteristics of productivity and chemical composition of goat milk in Croatia}, keyword = {goat milk, goat breeds, breeding, feeding, chemical composition}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font