Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 835193

Sadržaj željeza, cinka i bakra u određenim jestivim gljivama Parka prirode Medvednica


Markota, Tomislava
Sadržaj željeza, cinka i bakra u određenim jestivim gljivama Parka prirode Medvednica, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 835193 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sadržaj željeza, cinka i bakra u određenim jestivim gljivama Parka prirode Medvednica
(The content of iron, zinc and copper in some edible mushrooms of Medvednica Nature Park)

Autori
Markota, Tomislava

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2016

Stranica
36

Mentor
Kos, Ivica

Neposredni voditelj
Širić, Ivan

Ključne riječi
teški metali; jestive gljive; bioakumulacijski potencijal; ekologija
(heavy metals; edible mushrooms; bioaccumulation potencial; ecology)

Sažetak
Koncentracija željeza, cinka i bakra utvrđivana je u 10 vrsta jestivih gljiva na području Parka prirode Medvednica. Sličnost između analiziranih vrsta ustanoveljena je klaster analizom temeljenom na koncentraciji već spomenutih metala u klobuku i stručku. Analize teških metala provedene su metodom X - ray fluoroscentne spektrometrije. Najviša koncentracija željeza (153.96 mg/kg) utvrđena je u vrsti Tricholoma portentosum, a najviša koncentracija cinka (90.60 mg/kg) u vrsti Tricholoma terreum. Najviša koncentracija bakra utvrđena je u vrsti Macrolepiota procera (78.18 mg/kg). Koncentracije cinka i bakra bile su značajno različite (p <0, 05 ; p< 0, 001) između istraživanih saprofitskih i ektomikoriznih gljiva. Znatno viša koncentracija analiziranih elemenata pronađena je u klobuku u odnosu na stručak u svih vrsta gljiva. Sve vrste gljiva okarakterizirane su kao slabi bioakumulatori za željezo. Klaster analiza izvedena na temelju akumulacije proučenih metala pokazala je veliku sličnost vrsta gljiva koje pripadaju istom rodu i djelomičnu sličnost vrsta iz iste ekološke pripadnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Širić (mentor)

Avatar Url Ivica Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Markota, Tomislava
Sadržaj željeza, cinka i bakra u određenim jestivim gljivama Parka prirode Medvednica, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Markota, T. (2016) 'Sadržaj željeza, cinka i bakra u određenim jestivim gljivama Parka prirode Medvednica', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Markota, Tomislava}, year = {2016}, pages = {36}, keywords = {te\v{s}ki metali, jestive gljive, bioakumulacijski potencijal, ekologija}, title = {Sadr\v{z}aj \v{z}eljeza, cinka i bakra u odre\djenim jestivim gljivama Parka prirode Medvednica}, keyword = {te\v{s}ki metali, jestive gljive, bioakumulacijski potencijal, ekologija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Markota, Tomislava}, year = {2016}, pages = {36}, keywords = {heavy metals, edible mushrooms, bioaccumulation potencial, ecology}, title = {The content of iron, zinc and copper in some edible mushrooms of Medvednica Nature Park}, keyword = {heavy metals, edible mushrooms, bioaccumulation potencial, ecology}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font