Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 834998

Dodatak sirutke sjenaži lucerne smanjuje udio octene, a povećava udio propionske kiseline u buragu kastriranih ovnova


Lovrić, Katarina
Dodatak sirutke sjenaži lucerne smanjuje udio octene, a povećava udio propionske kiseline u buragu kastriranih ovnova, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 834998 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dodatak sirutke sjenaži lucerne smanjuje udio octene, a povećava udio propionske kiseline u buragu kastriranih ovnova
(Whey supplementation to alfalfa haylage decreases acetic and increases propionic acid in wethers' rumen)

Autori
Lovrić, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2016

Stranica
32

Mentor
Vranić, Marina

Ključne riječi
sjenaža lucerne; sirutka u prahu; masne kiseline; burag
(alfalfa haylage; whey; fatty acids; rumen)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj dodatka 5 i 10 grama sirutke u prahu kg-1 tjelesne mase sjenaži lucerne (SL) na udio octene i propionske kiseline u buragu kastriranih ovnova. Pokus je postavljen kao latinski kvadrat 3 x 3 s 3 hranidbena tretmana: (i) SL, (ii) SL uz dodatak 5 g sirutke kg-1 konzumirane suhe tvari (ST) SL (SL5) i (iii) SL uz dodatak 10 g sirutke kg-1 konzumirane ST SL (SL10). Sadržaj sirovih proteina (SP) SL je iznosio 171, 4 g kg-1 ST u prosjeku, a sadržaj ST 534, 7 g kg-1 svježeg uzorka. Dodatak sirutke u prahu SL rezultirao je statistički značajnim (P<0, 001) smanjenjem octene kiseline u buragu kastriranih ovnova koji je iznosio 75, 2 ; 73, 1 i 69, 9 % za tretmane SL, SL5 i SL10 respektivno. Dodatak sirutke u prahu SL rezultirao je statistički značajnim (P<0, 001) povećanjem propionske kiseline u buragu kastriranih ovnova koji je iznosio 15, 8 ; 16, 8 i 17, 9 % za tretmane SL, SL5 i SL10 respektivno.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Vranic (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lovrić, Katarina
Dodatak sirutke sjenaži lucerne smanjuje udio octene, a povećava udio propionske kiseline u buragu kastriranih ovnova, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Lovrić, K. (2016) 'Dodatak sirutke sjenaži lucerne smanjuje udio octene, a povećava udio propionske kiseline u buragu kastriranih ovnova', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lovri\'{c}, Katarina}, year = {2016}, pages = {32}, keywords = {sjena\v{z}a lucerne, sirutka u prahu, masne kiseline, burag}, title = {Dodatak sirutke sjena\v{z}i lucerne smanjuje udio octene, a pove\'{c}ava udio propionske kiseline u buragu kastriranih ovnova}, keyword = {sjena\v{z}a lucerne, sirutka u prahu, masne kiseline, burag}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lovri\'{c}, Katarina}, year = {2016}, pages = {32}, keywords = {alfalfa haylage, whey, fatty acids, rumen}, title = {Whey supplementation to alfalfa haylage decreases acetic and increases propionic acid in wethers' rumen}, keyword = {alfalfa haylage, whey, fatty acids, rumen}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font