Pregled bibliografske jedinice broj: 834998
Dodatak sirutke sjenaži lucerne smanjuje udio octene, a povećava udio propionske kiseline u buragu kastriranih ovnova
Dodatak sirutke sjenaži lucerne smanjuje udio octene, a povećava udio propionske kiseline u buragu kastriranih ovnova, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 834998 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dodatak sirutke sjenaži lucerne smanjuje udio octene, a povećava udio propionske kiseline u buragu kastriranih ovnova
(Whey supplementation to alfalfa haylage decreases acetic and increases propionic acid in wethers' rumen)
Autori
Lovrić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2016
Stranica
32
Mentor
Vranić, Marina
Ključne riječi
sjenaža lucerne; sirutka u prahu; masne kiseline; burag
(alfalfa haylage; whey; fatty acids; rumen)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj dodatka 5 i 10 grama sirutke u prahu kg-1 tjelesne mase sjenaži lucerne (SL) na udio octene i propionske kiseline u buragu kastriranih ovnova. Pokus je postavljen kao latinski kvadrat 3 x 3 s 3 hranidbena tretmana: (i) SL, (ii) SL uz dodatak 5 g sirutke kg-1 konzumirane suhe tvari (ST) SL (SL5) i (iii) SL uz dodatak 10 g sirutke kg-1 konzumirane ST SL (SL10). Sadržaj sirovih proteina (SP) SL je iznosio 171, 4 g kg-1 ST u prosjeku, a sadržaj ST 534, 7 g kg-1 svježeg uzorka. Dodatak sirutke u prahu SL rezultirao je statistički značajnim (P<0, 001) smanjenjem octene kiseline u buragu kastriranih ovnova koji je iznosio 75, 2 ; 73, 1 i 69, 9 % za tretmane SL, SL5 i SL10 respektivno. Dodatak sirutke u prahu SL rezultirao je statistički značajnim (P<0, 001) povećanjem propionske kiseline u buragu kastriranih ovnova koji je iznosio 15, 8 ; 16, 8 i 17, 9 % za tretmane SL, SL5 i SL10 respektivno.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)