Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 834990

Uzroci gubitaka voća poslije berbe i mogućnost smanjenja


Šutalo, Mihaela
Uzroci gubitaka voća poslije berbe i mogućnost smanjenja, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 834990 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uzroci gubitaka voća poslije berbe i mogućnost smanjenja
(Causes of postharvest fruit loss and possiblities for reduction)

Autori
Šutalo, Mihaela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2016

Stranica
28

Mentor
Jemrić, Tomislav

Ključne riječi
gubitci; FAO; nerazvijene i razvijene zemlje; oštećenja; metode kontrole
(losses; FAO; underdeveloped and developed countries; damage; control methods)

Sažetak
Voće je oduvijek predstavljalo važan izvor vitamina i minerala te je od pamtivijeka osnovni prehrambeni artikl čovjeka. Nažalost, velike količine voća gube se prije ili poslije berbe, što postaje svjetski problem. FAO navodi da se danas proizvodi i više nego dovoljno hrane za prehranu cjelokupnog svjetskog stanovništva, ali bacanje hrane predstavlja zastrašujuću pojavu za gotovo milijardu gladnih u današnje doba izobilja. Hrana koja se baca u Europi i Americi bila bi dovoljna da se triput nahrane svi gladni u svijetu. Pojam bacanja hrane označava gubitke koji nastaju u svim fazama kroz koje prolazi hrana koja je namijenjena za ljudsku upotrebu. To je hrana koja se kvari zbog problema u uzgoju, skladištenju, pakiranju i transportu ili se odstranjuje iz nekog drugog razloga (npr. neprihvatljiv izgled, slabija kvaliteta, ekonomska neisplativost, legalni razlozi, rok trajanja, kruti zahtjevi veleprodaje i drugo). Veliki gubitci voća javljaju se ponajprije u nerazvijenim zemljama zbog loše infrastrukture, lošeg transporta i skladištenja te slabog obrazovanja. S druge strane, razvijene zemlje koje imaju osigurane bolje uvjete za držanje proizvoda gubitke stvaraju zbog prezasićenosti i ljudske pohlepe, koja dovodi do nepotrebnog bacanja radi, primjerice, isteka roka trajanja ili bacanja ostataka sa tanjura. U oba slučaja, problemi koji se često javljaju jesu oštećenja uzrokovana glodavcima, kukcima, plijesnima, kao i mehanička i fiziološka oštećenja. Svim tim pojavama koje donose gubitke na voću nakon berbe može se stati na kraj uporabom raznih metoda kemijske, fizikalne ili biološke kontrole, ali ponajprije dobrom edukacijom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Jemrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šutalo, Mihaela
Uzroci gubitaka voća poslije berbe i mogućnost smanjenja, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Šutalo, M. (2016) 'Uzroci gubitaka voća poslije berbe i mogućnost smanjenja', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}utalo, Mihaela}, year = {2016}, pages = {28}, keywords = {gubitci, FAO, nerazvijene i razvijene zemlje, o\v{s}te\'{c}enja, metode kontrole}, title = {Uzroci gubitaka vo\'{c}a poslije berbe i mogu\'{c}nost smanjenja}, keyword = {gubitci, FAO, nerazvijene i razvijene zemlje, o\v{s}te\'{c}enja, metode kontrole}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}utalo, Mihaela}, year = {2016}, pages = {28}, keywords = {losses, FAO, underdeveloped and developed countries, damage, control methods}, title = {Causes of postharvest fruit loss and possiblities for reduction}, keyword = {losses, FAO, underdeveloped and developed countries, damage, control methods}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font