Pregled bibliografske jedinice broj: 834990
Uzroci gubitaka voća poslije berbe i mogućnost smanjenja
Uzroci gubitaka voća poslije berbe i mogućnost smanjenja, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 834990 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzroci gubitaka voća poslije berbe i mogućnost smanjenja
(Causes of postharvest fruit loss and possiblities for reduction)
Autori
Šutalo, Mihaela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2016
Stranica
28
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
gubitci; FAO; nerazvijene i razvijene zemlje; oštećenja; metode kontrole
(losses; FAO; underdeveloped and developed countries; damage; control methods)
Sažetak
Voće je oduvijek predstavljalo važan izvor vitamina i minerala te je od pamtivijeka osnovni prehrambeni artikl čovjeka. Nažalost, velike količine voća gube se prije ili poslije berbe, što postaje svjetski problem. FAO navodi da se danas proizvodi i više nego dovoljno hrane za prehranu cjelokupnog svjetskog stanovništva, ali bacanje hrane predstavlja zastrašujuću pojavu za gotovo milijardu gladnih u današnje doba izobilja. Hrana koja se baca u Europi i Americi bila bi dovoljna da se triput nahrane svi gladni u svijetu. Pojam bacanja hrane označava gubitke koji nastaju u svim fazama kroz koje prolazi hrana koja je namijenjena za ljudsku upotrebu. To je hrana koja se kvari zbog problema u uzgoju, skladištenju, pakiranju i transportu ili se odstranjuje iz nekog drugog razloga (npr. neprihvatljiv izgled, slabija kvaliteta, ekonomska neisplativost, legalni razlozi, rok trajanja, kruti zahtjevi veleprodaje i drugo). Veliki gubitci voća javljaju se ponajprije u nerazvijenim zemljama zbog loše infrastrukture, lošeg transporta i skladištenja te slabog obrazovanja. S druge strane, razvijene zemlje koje imaju osigurane bolje uvjete za držanje proizvoda gubitke stvaraju zbog prezasićenosti i ljudske pohlepe, koja dovodi do nepotrebnog bacanja radi, primjerice, isteka roka trajanja ili bacanja ostataka sa tanjura. U oba slučaja, problemi koji se često javljaju jesu oštećenja uzrokovana glodavcima, kukcima, plijesnima, kao i mehanička i fiziološka oštećenja. Svim tim pojavama koje donose gubitke na voću nakon berbe može se stati na kraj uporabom raznih metoda kemijske, fizikalne ili biološke kontrole, ali ponajprije dobrom edukacijom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)