Pregled bibliografske jedinice broj: 834886
Prehrana i životne navike oboljelih od kroničnog gastritisa na području banjalučke regije
Prehrana i životne navike oboljelih od kroničnog gastritisa na području banjalučke regije, 2016., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 834886 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana i životne navike oboljelih od kroničnog
gastritisa na području banjalučke regije
(Nutrition and lifestyle habits of patients with
chronic gastritis in Banja Luka region)
Autori
Ljoljić Dolić, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2016
Stranica
46
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
kronični gastritis ; rizični čimbenici ; prehrambene navike ; životne navike
(chronic gastritis ; risk factors ; dietary habits ; lifestyle habits)
Sažetak
Kronični gastritis predstavlja progresivnu i stupnjevitu upalu želučane sluznice koja je jedna od najčešćih gastrointestinalnih bolesti, a uključena je u patologiju ulkusne bolesti i karcinoma gastrointestinalnog sustava. Provedeno je presječno istraživanje na 50 odraslih osoba s dijagnozom kroničnog gastritisa (prosječne starosti 43, 3 ± 12, 1 godina, 20 muškaraca i 30 žena) s područja banjalučke regije. Upitnikom kreiranim za potrebe ovog istraživanja potvrđeni su sljedeći rizični čimbenici: povećana tjelesna masa (32, 0 %) i pretilost (12, 0 %), infekcija s Helicobacter pylori (28, 7 %), uporaba lijekova (32, 6 %), pušenje (32, 0 %), konzumacija kave (80, 0 % pije minimalno jednu kavu dnevno). Dispepsija je prisutna u različitom intenzitetu (27/50 ima do 4 simptoma, 23/50 ima 5 i više simptoma), a kod 46, 0% ispitanika je unazad 3 mjeseca došlo do promjene u tjelesnoj masi. Dijagnoza ne utječe na subjektivnu kvalitetu života, prosječna razina depresije i stresa je normalna, dok je anksioznost blago izražena prema upitniku za procjenu izloženosti vanjskim čimbenicima rizika, tzv. DASS upitniku. Razina fizičke aktivnosti prema Baeckeovom upitniku je niska ali u skladu sa zdravom populacijom. Ispitanici često preskaču obroke, a prejedanje, pregladnjivanje, pričanje za vrijeme jela i brzo jedenje su u značajnoj mjeri prisutni. Utvrđene pozitivne karakteristike prehrambenih navika su manji broj dnevnih obroka, niska konzumacija brze hrane, mesnih i suhomesnatih proizvoda, te niska konzumacija alkohola (42, 0 % uopće ne pije alkohol). Negativne karakteristike prehrambenih navika uključuju nizak unos voća (posebice banana), povrća (posebice mahunarki i kupusa), ribe (posebice morske), maslinovog ulja i meda, te visok unos slatkiša.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija