Pregled bibliografske jedinice broj: 834828
Utjecaj različitih postupaka blanširanja na fizikalno-kemijska svojstva zelenih mahuna
Utjecaj različitih postupaka blanširanja na fizikalno-kemijska svojstva zelenih mahuna, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 834828 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih postupaka blanširanja na fizikalno-kemijska svojstva zelenih mahuna
(Influence of different blanching methods on physico-chemical properties of green beans)
Autori
Sigeti, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2016
Stranica
42
Mentor
Rimac Brnčić, Suzana
Ključne riječi
konvencionalno blanširanje; mahuna; ultrazvučno blanširanje; mikrovalno blanširanje
(conventional blanching; grean beans; ultrasound blanching; microwave blannching)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj konvencionalnih i novih postupaka blanširanja na fizikalno-kemijska svojstva zelenih mahuna. Blanširanje mikrovalovima i ultrazvučno blanširanje mahuna provedeno je kao alternativa konvencionalnim postupcima blanširanja (blanširanje u vrućoj vodi i blanširanje vodenom parom). Promjene nakon blanširanja praćene su određivanjem kemijskih (udio vitamina C, udio pigmenta klorofila a i b, udio karotenoida, udio pepela i suhe tvari) i fizikalnih svojstava (boja i tekstura). Svi parametri određeni su neposredno nakon blanširanja te nakon mjesec dana skladištenja pri -18°C i kuhanja. Rezultati istraživanja su pokazali da se bolje očuva nutritivna vrijednost mahuna nakon primjene mikrovalnog i ultrazvučnog blanširanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Suzana Rimac Brnčić
(mentor)