Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 834828

Utjecaj različitih postupaka blanširanja na fizikalno-kemijska svojstva zelenih mahuna


Sigeti, Ana
Utjecaj različitih postupaka blanširanja na fizikalno-kemijska svojstva zelenih mahuna, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 834828 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih postupaka blanširanja na fizikalno-kemijska svojstva zelenih mahuna
(Influence of different blanching methods on physico-chemical properties of green beans)

Autori
Sigeti, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2016

Stranica
42

Mentor
Rimac Brnčić, Suzana

Ključne riječi
konvencionalno blanširanje; mahuna; ultrazvučno blanširanje; mikrovalno blanširanje
(conventional blanching; grean beans; ultrasound blanching; microwave blannching)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj konvencionalnih i novih postupaka blanširanja na fizikalno-kemijska svojstva zelenih mahuna. Blanširanje mikrovalovima i ultrazvučno blanširanje mahuna provedeno je kao alternativa konvencionalnim postupcima blanširanja (blanširanje u vrućoj vodi i blanširanje vodenom parom). Promjene nakon blanširanja praćene su određivanjem kemijskih (udio vitamina C, udio pigmenta klorofila a i b, udio karotenoida, udio pepela i suhe tvari) i fizikalnih svojstava (boja i tekstura). Svi parametri određeni su neposredno nakon blanširanja te nakon mjesec dana skladištenja pri -18°C i kuhanja. Rezultati istraživanja su pokazali da se bolje očuva nutritivna vrijednost mahuna nakon primjene mikrovalnog i ultrazvučnog blanširanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sigeti, Ana
Utjecaj različitih postupaka blanširanja na fizikalno-kemijska svojstva zelenih mahuna, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Sigeti, A. (2016) 'Utjecaj različitih postupaka blanširanja na fizikalno-kemijska svojstva zelenih mahuna', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sigeti, Ana}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {konvencionalno blan\v{s}iranje, mahuna, ultrazvu\v{c}no blan\v{s}iranje, mikrovalno blan\v{s}iranje}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih postupaka blan\v{s}iranja na fizikalno-kemijska svojstva zelenih mahuna}, keyword = {konvencionalno blan\v{s}iranje, mahuna, ultrazvu\v{c}no blan\v{s}iranje, mikrovalno blan\v{s}iranje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sigeti, Ana}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {conventional blanching, grean beans, ultrasound blanching, microwave blannching}, title = {Influence of different blanching methods on physico-chemical properties of green beans}, keyword = {conventional blanching, grean beans, ultrasound blanching, microwave blannching}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font