Pregled bibliografske jedinice broj: 834795
Neki pokazatelji kvalitete silaže kukuruza stare godinu dana
Neki pokazatelji kvalitete silaže kukuruza stare godinu dana, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 834795 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Neki pokazatelji kvalitete silaže kukuruza stare godinu dana
(Specific corn silage quality indicators during one year of ensiling)
Autori
Turkalj, Ivoslav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2016
Stranica
35
Mentor
Grbeša, Darko
Neposredni voditelj
Duvnjak, Marija
Ključne riječi
silaža kukuruza; dugotrajno siliranje; inokulant; mliječna kiselina; pH; vodotopivi šećeri
(corn silage; long-term ensiling; inoculant; lactic acid; pH value; water-soluble sugars)
Sažetak
Siliranje je proces konzerviranja biljnih materijala fermentacijom ugljikohidrata topivih u vodi uslijed djelovanja homofermentativnih i heterofermentativnih bakterija mliječne kiseline. Proizvodnja organskih kiselina, od kojih u najvećem dijelu mliječna kiselina, snižava pH koji inhibira nepoželjne mikroorganizame i konzervira silirani materijal. Najnovija istraživanja ukazuju da unatoč niskom pH mikrobna aktivnost ustraje i u stabilnoj fazi čime može doći i do promjena u kvaliteti silirane mase. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi utjecaj vremena i dva tipa dodataka (dodatak inokulanta i dodatak mliječne kiseline) na promjenu glavnih parametara (suhe tvari, mliječne kiseline, vodotopivih šećera, pH vrijednosti i pufernog kapaciteta) silaže cijele biljke kukuruza tijekom osam uzorkovanja u periodu produljenog siliranja od godine dana. U silaže je prilikom siliranja dodan inokulant Bio-Sil koji u sebi sadrži liofilizirane kulture Lactobacillus plantarum 8862 i 8866 kao i dodatak mliječne kiseline u linearnom rasponu od 1 % do 7 % ST mase silaže. Kod određivanja vodotopivih šećera koristila se modifikacija Luff-Schoorlove i Nelson- Somgyjeve metode. Sadržaj mliječne kiseline u vodenim ekstraktima uzoraka silaža određen je spektrofotometrijskom metodom. Tijekom 364 dana siliranja svi ispitivani parametri silaža osim suhe tvari bilježe promjenu. Silaže s dodatkom inokulanta imale su nagli porast mliječne kiseline (s 3, 99 na 51, 23 g/kg ST) i pad pH (s 5, 47 na 3, 82) u prvim danima siliarnja dok je isto bilježeno u kasnijim fazama siliranja u silažama s dodatkom mliječne kiseline. Kontrolne silaže imale su najniže vrijednosti mliječne kiseline, nešto višu količinu vodotopivih šećera te viši pH kroz cijeli period siliranja. U svim silažama u ispitivanom period bilježimo pad vodotopivih šećera i porast pufernog kapaciteta što je neposredno vezno uz sintezu mliječne kiseline. Rezulati ukazuju da je dodatak inokulanta i mliječne kiseline povoljno djelovao na siliranje u odnosu na kontrolnu kukuruznu silažu te da silaža cijele biljke kukuruza bilježi promjene tijekom cijelog jednogodišnjeg perioda čuvanja silaža iako u fazi stajanja su one usporene.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb