Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 834793

BOSILJAK KAO FUNKCIONALNA HRANA


Rašić, Katarina
BOSILJAK KAO FUNKCIONALNA HRANA, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 834793 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
BOSILJAK KAO FUNKCIONALNA HRANA
(Basil as a functional food)

Autori
Rašić, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2016

Stranica
25

Mentor
Carović-Stanko, Klaudija

Neposredni voditelj
Grdiša, Martina

Ključne riječi
bosiljak; eterično ulje; funkcionalna hrana; nutraceutik; Ocimum basilicum L.
(basil; essential oil; functional food; nutraceutic; Ocimum basilicum L.)

Sažetak
U posljednje vrijeme sve je veći interesa za prehrambenim proizvodima koji imaju pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi. Uloga koju igra prehrana u prevenciji i liječenju mnogih bolesti postala je široko prihvaćena. U tom kontekstu biljne vrste iz roda Ocimum, posebno O. basilicum, zaslužuju posebnu pažnju jer proizvode sekundarne metabolite koji pak imaju široku lepezu pozitivnih svojstava na ljudsko zdravlje. Među najvažnijima su antioksidativna, antimikrobna i protuupalna svojstva. Postoji sve veći broj istraživanja koja naglašavaju primjenjivost tih biljaka kao izvora funkcionalne hrane. Cilj ovog diplomskog rada bio je dati pregled pozitivnih svojstava vrste O. basilicum koja mu daju čvrstu znanstvenu osnovu za vezu između hrane i zdravstvenih benefita.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Klaudija Carović-Stanko (mentor)

Avatar Url Martina Grdiša (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rašić, Katarina
BOSILJAK KAO FUNKCIONALNA HRANA, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Rašić, K. (2016) 'BOSILJAK KAO FUNKCIONALNA HRANA', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ra\v{s}i\'{c}, Katarina}, year = {2016}, pages = {25}, keywords = {bosiljak, eteri\v{c}no ulje, funkcionalna hrana, nutraceutik, Ocimum basilicum L.}, title = {BOSILJAK KAO FUNKCIONALNA HRANA}, keyword = {bosiljak, eteri\v{c}no ulje, funkcionalna hrana, nutraceutik, Ocimum basilicum L.}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ra\v{s}i\'{c}, Katarina}, year = {2016}, pages = {25}, keywords = {basil, essential oil, functional food, nutraceutic, Ocimum basilicum L.}, title = {Basil as a functional food}, keyword = {basil, essential oil, functional food, nutraceutic, Ocimum basilicum L.}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font