Pregled bibliografske jedinice broj: 834793
BOSILJAK KAO FUNKCIONALNA HRANA
BOSILJAK KAO FUNKCIONALNA HRANA, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 834793 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
BOSILJAK KAO FUNKCIONALNA HRANA
(Basil as a functional food)
Autori
Rašić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2016
Stranica
25
Mentor
Carović-Stanko, Klaudija
Neposredni voditelj
Grdiša, Martina
Ključne riječi
bosiljak; eterično ulje; funkcionalna hrana; nutraceutik; Ocimum basilicum L.
(basil; essential oil; functional food; nutraceutic; Ocimum basilicum L.)
Sažetak
U posljednje vrijeme sve je veći interesa za prehrambenim proizvodima koji imaju pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi. Uloga koju igra prehrana u prevenciji i liječenju mnogih bolesti postala je široko prihvaćena. U tom kontekstu biljne vrste iz roda Ocimum, posebno O. basilicum, zaslužuju posebnu pažnju jer proizvode sekundarne metabolite koji pak imaju široku lepezu pozitivnih svojstava na ljudsko zdravlje. Među najvažnijima su antioksidativna, antimikrobna i protuupalna svojstva. Postoji sve veći broj istraživanja koja naglašavaju primjenjivost tih biljaka kao izvora funkcionalne hrane. Cilj ovog diplomskog rada bio je dati pregled pozitivnih svojstava vrste O. basilicum koja mu daju čvrstu znanstvenu osnovu za vezu između hrane i zdravstvenih benefita.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb