Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 834783

Utjecaj dodatka inokulanta ili mliječne kiseline na proizvodnju amonijaka u silaži kukuruza


Čuklić, Mario
Utjecaj dodatka inokulanta ili mliječne kiseline na proizvodnju amonijaka u silaži kukuruza, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 834783 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka inokulanta ili mliječne kiseline na proizvodnju amonijaka u silaži kukuruza
(Effect of inoculant or lactic acid additive application on the production of ammonia during corn silage production)

Autori
Čuklić, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.09

Godina
2016

Stranica
35

Mentor
Grbeša, Darko

Neposredni voditelj
Duvnjak, Marija

Ključne riječi
kukuruzna silaža; amonijak; inokulant; mliječna kiselina; proteoliza
(whole-plant corn silage; ammonia; silage inoculant; lactic acid; proteolysis)

Sažetak
Primarni cilj siliranja je očuvanje hranjivih tvari i energije koja se nalazi u zelenoj masi kroz duži vremenski period. Konzervirajući učinak postiže se uz pomoć anaerobnih uvjeta i djelovanja bakterija mliječne kiseline. Najnovija istraživanja ukazuju da unatoč niskom pH mikrobna aktivnost ustraje i u stabilnoj fazi, što bi za posljedicu moglo imati i kontinuirane promjene u dušićnim frakcijama. Cilj istraživanja bio je odrediti utjecaj dodatka inokulanta i mliječne kiseline prilikom siliranja cijele biljke kukuruza na sadržaj sirovih proteina (SP) i amonijaka (NH3) tijekom perioda od 364 dana stajanja silaže. Osim navedenih frakcija promatran je i utjecaj na sadržaj suhe tvari. Silaže su silirane s dodatkom inokulanta Bio-Sil koji u sebi sadrži lifilizirane kulture Lactobacillus plantarum 8862 i 8866 te s dodatkom mliječne kiseline u linearnom rasponu od 1 % do 7 % ST mase silaže. Sirovi protein određen je Kjeldahlovom metodom, a sadržaj amonijskog dušika spektrofotometrijski korištenjem Nesslerova reagensa. Mliječna kiselina i inokulant nisu značajno utjecali na sadržaj suhe tvari i sirovih proteina. Tijekom 364 dana bilježen je konstantan porast amonijaka u tretiranim i kontrolnim silažama što je potvrda porasta proteolize i deaminacije u ispitivanim silažama. Najveći porast vrijednosti amonijaka zabilježen je u kontrolnim silažama (0−6, 69 % SP), dok je proizvodnja amonijaka bila najmanja u silažama tretiranim mliječnom kiselinom (0−4, 23 % SP). Kod silaža tretiranih inokulantom zabilježen je porast amonijaka od 0 do 6, 29 % SP. Dodatak inokulanta smanjio je obujam proteolize i deaminacije što je najvjerojatnije uvjetovano dominacijom Lactobacillus plantaruma u takvim silažama. Dodatak mliječne kiseline umanjio je opću mikrobnu aktivnost što je rezultiralo smanjenjem ukupnih proteolitičkih aktivnosti i redukcijom sinteze amonijaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Grbeša (mentor)

Avatar Url Marija Duvnjak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čuklić, Mario
Utjecaj dodatka inokulanta ili mliječne kiseline na proizvodnju amonijaka u silaži kukuruza, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Čuklić, M. (2016) 'Utjecaj dodatka inokulanta ili mliječne kiseline na proizvodnju amonijaka u silaži kukuruza', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}ukli\'{c}, Mario}, year = {2016}, pages = {35}, keywords = {kukuruzna sila\v{z}a, amonijak, inokulant, mlije\v{c}na kiselina, proteoliza}, title = {Utjecaj dodatka inokulanta ili mlije\v{c}ne kiseline na proizvodnju amonijaka u sila\v{z}i kukuruza}, keyword = {kukuruzna sila\v{z}a, amonijak, inokulant, mlije\v{c}na kiselina, proteoliza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}ukli\'{c}, Mario}, year = {2016}, pages = {35}, keywords = {whole-plant corn silage, ammonia, silage inoculant, lactic acid, proteolysis}, title = {Effect of inoculant or lactic acid additive application on the production of ammonia during corn silage production}, keyword = {whole-plant corn silage, ammonia, silage inoculant, lactic acid, proteolysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font