Pregled bibliografske jedinice broj: 834783
Utjecaj dodatka inokulanta ili mliječne kiseline na proizvodnju amonijaka u silaži kukuruza
Utjecaj dodatka inokulanta ili mliječne kiseline na proizvodnju amonijaka u silaži kukuruza, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 834783 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka inokulanta ili mliječne kiseline na proizvodnju amonijaka u silaži kukuruza
(Effect of inoculant or lactic acid additive application on the production of ammonia during corn silage production)
Autori
Čuklić, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2016
Stranica
35
Mentor
Grbeša, Darko
Neposredni voditelj
Duvnjak, Marija
Ključne riječi
kukuruzna silaža; amonijak; inokulant; mliječna kiselina; proteoliza
(whole-plant corn silage; ammonia; silage inoculant; lactic acid; proteolysis)
Sažetak
Primarni cilj siliranja je očuvanje hranjivih tvari i energije koja se nalazi u zelenoj masi kroz duži vremenski period. Konzervirajući učinak postiže se uz pomoć anaerobnih uvjeta i djelovanja bakterija mliječne kiseline. Najnovija istraživanja ukazuju da unatoč niskom pH mikrobna aktivnost ustraje i u stabilnoj fazi, što bi za posljedicu moglo imati i kontinuirane promjene u dušićnim frakcijama. Cilj istraživanja bio je odrediti utjecaj dodatka inokulanta i mliječne kiseline prilikom siliranja cijele biljke kukuruza na sadržaj sirovih proteina (SP) i amonijaka (NH3) tijekom perioda od 364 dana stajanja silaže. Osim navedenih frakcija promatran je i utjecaj na sadržaj suhe tvari. Silaže su silirane s dodatkom inokulanta Bio-Sil koji u sebi sadrži lifilizirane kulture Lactobacillus plantarum 8862 i 8866 te s dodatkom mliječne kiseline u linearnom rasponu od 1 % do 7 % ST mase silaže. Sirovi protein određen je Kjeldahlovom metodom, a sadržaj amonijskog dušika spektrofotometrijski korištenjem Nesslerova reagensa. Mliječna kiselina i inokulant nisu značajno utjecali na sadržaj suhe tvari i sirovih proteina. Tijekom 364 dana bilježen je konstantan porast amonijaka u tretiranim i kontrolnim silažama što je potvrda porasta proteolize i deaminacije u ispitivanim silažama. Najveći porast vrijednosti amonijaka zabilježen je u kontrolnim silažama (0−6, 69 % SP), dok je proizvodnja amonijaka bila najmanja u silažama tretiranim mliječnom kiselinom (0−4, 23 % SP). Kod silaža tretiranih inokulantom zabilježen je porast amonijaka od 0 do 6, 29 % SP. Dodatak inokulanta smanjio je obujam proteolize i deaminacije što je najvjerojatnije uvjetovano dominacijom Lactobacillus plantaruma u takvim silažama. Dodatak mliječne kiseline umanjio je opću mikrobnu aktivnost što je rezultiralo smanjenjem ukupnih proteolitičkih aktivnosti i redukcijom sinteze amonijaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb