Pregled bibliografske jedinice broj: 834782
Elektrokemijske reakcije u sustavu metalni ambalažni materijal-hrana
Elektrokemijske reakcije u sustavu metalni ambalažni materijal-hrana, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 834782 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Elektrokemijske reakcije u sustavu metalni
ambalažni materijal-hrana
(Electrochemical reactions in the metal packaging
material-food system)
Autori
Šimić, Domagoj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2016
Stranica
17
Mentor
Jakobek, Lidija
Neposredni voditelj
Tomac, Ivana
Ključne riječi
metalna ambalaža ; interakcije metalna ambalaža-hrana ; elektrokemijske reakcije ; korozija
(metal packaging ; interactions between metal packaging and food ; electrochemical reactions ; corrosion)
Sažetak
Metalni ambalažni materijali posjeduju dobra mehanička i toplinska svojstva. Limenke, poklopci, zatvarači, kante, bačve i metalne tube ubrajaju se u metalnu ambalažu. Proces korozije i nastanak galvanskog članka javlja se kao neželjena posljedica interakcije metalnih ambalažnih materijala s hranom. Organske prevlake, zaštitne prevlake od kositra nanose se na unutrašnji dio metalne ambalaže u koju se pakira hrana s ciljem sprječavanja nastanka elektrokemijskih reakcija, korozije i galvanskog članka. Posljedica korozije je nastanak hrđe na unutarnjem dijelu metalne ambalaže, zatim promjena senzorskih karakteristika hrane i negativan utjecaj na zdravstvenu ispravnost hrane. Na nacionalnoj razini propisan je Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti materijala i predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom (NN RH 125/09 i 31/11) te Uredbe na razini Europske unije s ciljem propisivanja najveće dopuštene količine metala koji može migrirati iz metalne ambalaže u hranu. Cilj ovog završnog rada je bio opisati metalne ambalažne materijale, interakciju između metalne ambalaže i hrane te elektrokemijske reakcije koje se odvijaju tijekom interakcije metalne ambalaže i hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek