Pregled bibliografske jedinice broj: 834713
Proizvodna i klaonička svojstva crne slavonske svinje u tovu do visokih završnih tjelesnih težina
Proizvodna i klaonička svojstva crne slavonske svinje u tovu do visokih završnih tjelesnih težina // Zbornik sažetaka Krmiva 2016 / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2016. str. 67-68 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 834713 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodna i klaonička svojstva crne slavonske svinje u tovu do visokih završnih tjelesnih težina
(Production and carcass traits of Black Slavonian fattening pigs to higher final body weight)
Autori
Margeta, Vladimir ; Gvozdanović, Kristina ; Galović, Dalida ; Grčević, Manuela ; Margeta, Polona ; radišić, Žarko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka Krmiva 2016
/ Lulić, Slavko - Zagreb : Krmiva, 2016, 67-68
Skup
23. Međunarodno savjetovanje KRMIVA 2016
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2016. - 03.06.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
klaonička svojstva ; proizvodna svojstva ; crna slavonska svinja ; ekstenzivni uzgoj ; duboka stelja
(carcass traits ; production traits ; Black Slavonian pig ; outdoor keeping ; deep litter)
Sažetak
Crna slavonska svinja ubraja se u kombinirane pasmine, odnosno pasminu svinja namijenjenu za proizvodnju mesa i masti. Odlikuje se izuzetnom kvalitetom mesa koje služi kao sirovina za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda. Cilj ovog rada bio je utvrditi proizvodna i klaonička svojstva tovljenika crne slavonske svinje u dva različita sustava držanja, na otvorenome i na dubokoj stelji. Svinje držane na otvorenome imale su statistički vrlo značajno (P<0.01) niže završne tjelesne težine, niži prirast i veći utrošak hrane u odnosu na svinje držane na dubokoj stelji. Također, sadržaj unutarmišićne masti bio je statistički značajno veći (P<0.05) kod svinja držanih na dubokoj stelji u odnosu na meso svinja držanih na otvorenom. Što se tiče pokazatelja kakvoće mišićnog tkiva, svinje držane na otvorenom imale su statistički značajno (P<0.05) bolje pokazatelje vrijednosti boje mesa i drip loss-a, dok između ostalih tehnoloških i kvalitativnih svojstava nisu utvrđene značajne razlike. Rezultati istraživanja ukazuju na pogodnost oba sustava držanja u svrhu proizvodnje kvalitetnog svinjskog mesa, koja je u skladu s dobrobiti i zdravljem svinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Dalida Galović
(autor)
Vladimir Margeta
(autor)
Manuela Košević
(autor)
Kristina Gvozdanović
(autor)