Pregled bibliografske jedinice broj: 834580
Procjena procesa dozrijevanja banane pomoću multispektralne slike
Procjena procesa dozrijevanja banane pomoću multispektralne slike, 2016., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 834580 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena procesa dozrijevanja banane pomoću multispektralne slike
(Estimation of banana ripening using multispectral imaging)
Autori
Presečki, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2016
Stranica
46
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
Musa acuminata AAA; multispektralne slike; MATLAB; dozrijevanje
(Musa acuminata AAA; multispectral image; MATLAB; ripening)
Sažetak
Diplomski rad analizom multispektralnih slika i usporedbom rezultata sa standardnom metodom procjene zrelosti pomoću sheme COPLAC® determinira različite faze zrelosti ploda banane. Predmet istraživanja je plod Cavendish banane (Musa AAA) s Kanarskih Otoka podijeljen u sedam kategorija definiranih prema boji kore. Plodovi su podijeljeni u serije od sedam plodova i u dvije serije od 14 plodova. Plodovi su čuvani ukupno 16 dana na 12°C, a 24 ploda su izložena djelovanju etilena u trajanju od četiri dana. Istraživanje je popraćeno multispektralnim slikama uzoraka, koje su kasnije analizirane u programu MATLAB. Istraživanje je pokazalo kako infracrveni kanal jako dobro odvaja plod od pozadine te pokazuje vrlo dobro oblik ploda, ali ne pokazuje razliku u stupnju zrelosti. Razlike u zrelosti plodova bolje se razlikuju crvenim kanalom. Etilen je ključan hormon pri dozrijevanju plodova, a plodovi koji nisu bile izloženi određenoj koncentraciji etilena nisu postigli jednaku zrelost. Tijekom istraživanja upotrijebljene su dvije komore. U jednoj komori se etilen raspršuje od stražnje strane komore prema naprijed, a u drugoj se s vrha komore etilen raspršuje u dozama prema dolje. Premda su plodovi banane raspoređeni u sve djelove obiju komora kako bi se istražilo eventualni utjecaj načinna aplikacije etilena, pokazalo se kako položaj ploda u komori nije utjecao na njegovo dozrijevanje. Zaključak istraživanja je prijedlog kako bi se sortiranje plodova banane olakšalo upotrebom multispektralnih kamera zbog ograničenja ljudskog faktora, točnije ljudskog oka. Ono nije u mogućnosti determinirati procese u pulpi ploda banane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)