Pregled bibliografske jedinice broj: 834456
DORMANTNOST I KLIJANJE KOD MAHUNARKI
DORMANTNOST I KLIJANJE KOD MAHUNARKI, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 834456 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
DORMANTNOST I KLIJANJE KOD MAHUNARKI
(SEED DORMANCY AND GERMINATION OF LEGUMES)
Autori
Saraf, Dragan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2016
Stranica
29
Mentor
Carović-Stanko, Klaudija
Ključne riječi
dormantnost; klijanje sjemena; mahunarke; tvrda sjemena ljuska
(hard seed coat; legumes; seed dormancy; seed germination)
Sažetak
Mahunarke (Leguminosae, Fabaceae) su brojna porodica, koja obuhvaća 490 rodova i oko 1200 vrsta. Na temelju ukupne proizvodnje u svijetu druga su porodica po važnosti. Uzgajaju se zbog sjemena bogatog bjelančevinama i esencijalnim aminokiselinama, a koriste se u prehrani ljudi i životinja. Mahunarke su važan čimbenik u prirodnom ciklusu dušika, a osobito su korisne u poljoprivredi zbog poboljšanja plodnosti tla vezanjem atmosferskog dušika. U Hrvatskoj se zrnate mahunarke pretežno uzgajaju na obiteljskim gospodarstvima na malim površinama. Najviše se uzgaja grah, grašak i soja, a manje bob, slanutak, leća, sjekirica, lupina i crnookica. Trenutak klijanja sjemena jedan je od ključnih koraka u životnom ciklusu biljaka. Klijanje određuje početak rasta biljaka u prirodnim i poljoprivrednim ekosustavima. U prirodi, sjeme mnogih vrsta ima određeni stupanj dormantnosti i proklijat će tek nakon izlaganja određenim okolišnim uvjetima. Za zrnate mahunarke je karakteristično svojstvo tvrda, nepropusna sjemena ljuska, koja onemogućuje propusnost vode i plinova, ali je udomaćenjem došlo do stanjivanja sjemene ljuske te je danas to svojstvo tipično samo za divlje tipove zrnatih mahunarki. Dormantnost je kod zrnatih mahunarki ili smanjena ili je potpuno izgubljena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)