Pregled bibliografske jedinice broj: 834288
ZAHTJEVI HALAL NORME U PROIZVODNJI SUDŽUKA
ZAHTJEVI HALAL NORME U PROIZVODNJI SUDŽUKA // 16. Ružičkini dani DANAS ZNANOST - SUTRA INDUSTRIJA / Jukić, Ante (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2016. str. 64-64 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 834288 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ZAHTJEVI HALAL NORME U PROIZVODNJI SUDŽUKA
(REQUIREMENTS OF THE HALAL STANDARD IN THE PRODUCTION OF SUJUK)
Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Dugonjić, Aldin ; Levanić, Davor ; Šušnjić, Saša ; Šušnjić, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
16. Ružičkini dani DANAS ZNANOST - SUTRA INDUSTRIJA
/ Jukić, Ante - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2016, 64-64
ISBN
978-953-6894-58-1
Skup
Međunarodni znanstveno-stručni skup 16. Ružičkini dani "DANAS ZNANOST - SUTRA INDUSTRIJA"
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 21.09.2016. - 23.09.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
halal ; HRN BAS 1049:2010 ; sudžuk
(halal ; HRN BAS 1049:2010 ; sujuk)
Sažetak
U zadnjem desetljeću sve prisutnija norma u prehrambenoj industriji je i halal norma HRN BAS 1049:2010. Certificiranje norme provodi se od strane Centra za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj. Njome je definirano koja hrana je halal (dozvoljena), a koja haram (nedozvoljena) i na koji način jedan proizvod može nositi oznaku halal kvalitete. Proizvod koji nosi oznaku halal proizvoda i halal kvalitete je također tradicionalni proizvod-sudžuk. Definira se kao suha začinjena kobasica porijeklom sa Balkana, Bliskog istoka i Srednje Azije. Proizvodi se od mljevenog goveđeg mesa sa raznim začinima (kim, sumak, bijeli luk, sol, crvena paprika). Stoga je cilj ovoga rada prikazati zahtjeve halal norme u proizvodnji sudžuka od nabave sirovine do gotovog proizvoda. Proizvodnja sudžuka fokusirana je na porijeklo sirovine sa isključivo halal certifikatom. Tijekom proizvodnje poduzimaju se sve mjere kako bi se onemogućila križna kontaminacija halal sa haram sirovinama i proizvodima. Radi zadovoljavanja zahtjeva halal norme u proizvodnji sudžuka definirano je 5 Hrccp (haram kritične kontrolne točke): Hrccp1- nabava, prijem i skladištenje sirovina, Hrccp2- priprema sirovina, Hrccp3- izrada nadjeva, Hrccp4- dimljenje, Hrccp5- skladištenje gotovih proizvoda. Samo proizvod koji nastaje u skladu sa zahtjevima halal norme HRN BAS 1049:2010 može nositi oznaku hala kvalitete.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija