Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 834279

Utjecaj temperature čuvanja i ulja čajevca na kakvoću ploda breskve tijekom čuvanja


Blažon, Ivan
Utjecaj temperature čuvanja i ulja čajevca na kakvoću ploda breskve tijekom čuvanja, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 834279 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature čuvanja i ulja čajevca na kakvoću ploda breskve tijekom čuvanja
(Effects of storage temperature and tea tree oil on fruit quality of peaches during storage)

Autori
Blažon, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2016

Stranica
36

Mentor
Jemrić, Tomislav

Neposredni voditelj
Fruk, Goran

Ključne riječi
breskva; kakvoća ploda; temperatura čuvanja; esencijalno ulje; čajevac
(peach; fruit quality; storage temperature; essential oil; tee tree)

Sažetak
Breskva (Prunus persica, B.) spada u klimakterijske plodove, no zbog kasnog nakupljanja tvari arome mora se brati bliže dospjelosti što onemogućuje duži period čuvanja. Istraživano je djelovanje temperatura čuvanja od 0 °C i 5 °C , te tretman esencijalnim uljem čajevca (Melalecula alternifolia) u koncentraciji od 300 ml odnosno 600 ml, na breskve sorte “Fayette” tijekom čuvanja u hladnjači s normalnom atmosferom kroz 4 tjedna. U istraživanju se pratila promjena mase, tvrdoće, boje, indeksa sočnosti, ukupnih kiselina, topljive suhe tvari i broj smežuranih i trulih plodova. S obzirom na temperature čuvanja izmjerene su značajne razlike u promatranim parametrima. Tretmani esencijalnim uljem pokazali su pozitivne rezultate poboljšanja parametara tvrdoće prilikom čuvanja na 5 °C. Tretman esencijalnim uljem čajevca nije imao značajnog utjecaja na ostale promatrane parametre. Čuvanje u trajanju od 4 tjedna uzrokovalo je gubitkom mase ploda, smanjenjem ukupnih kiselina, povećanjem topljive suhe tvari te značajnim brojem trulih i smežuranih plodova. Iz istraživanja se može zaključiti da se breskve uspješnije mogu čuvati pri temperaturi od 0 °C, te da tretman esencijalnim uljem čajevca može poboljšati kvalitetu breskve prilikom čuvanja na 5 °C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Fruk (mentor)

Avatar Url Tomislav Jemrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Blažon, Ivan
Utjecaj temperature čuvanja i ulja čajevca na kakvoću ploda breskve tijekom čuvanja, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Blažon, I. (2016) 'Utjecaj temperature čuvanja i ulja čajevca na kakvoću ploda breskve tijekom čuvanja', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}on, Ivan}, year = {2016}, pages = {36}, keywords = {breskva, kakvo\'{c}a ploda, temperatura \v{c}uvanja, esencijalno ulje, \v{c}ajevac}, title = {Utjecaj temperature \v{c}uvanja i ulja \v{c}ajevca na kakvo\'{c}u ploda breskve tijekom \v{c}uvanja}, keyword = {breskva, kakvo\'{c}a ploda, temperatura \v{c}uvanja, esencijalno ulje, \v{c}ajevac}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}on, Ivan}, year = {2016}, pages = {36}, keywords = {peach, fruit quality, storage temperature, essential oil, tee tree}, title = {Effects of storage temperature and tea tree oil on fruit quality of peaches during storage}, keyword = {peach, fruit quality, storage temperature, essential oil, tee tree}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font