Pregled bibliografske jedinice broj: 834279
Utjecaj temperature čuvanja i ulja čajevca na kakvoću ploda breskve tijekom čuvanja
Utjecaj temperature čuvanja i ulja čajevca na kakvoću ploda breskve tijekom čuvanja, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 834279 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature čuvanja i ulja čajevca na kakvoću ploda breskve tijekom čuvanja
(Effects of storage temperature and tea tree oil on fruit quality of peaches during storage)
Autori
Blažon, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2016
Stranica
36
Mentor
Jemrić, Tomislav
Neposredni voditelj
Fruk, Goran
Ključne riječi
breskva; kakvoća ploda; temperatura čuvanja; esencijalno ulje; čajevac
(peach; fruit quality; storage temperature; essential oil; tee tree)
Sažetak
Breskva (Prunus persica, B.) spada u klimakterijske plodove, no zbog kasnog nakupljanja tvari arome mora se brati bliže dospjelosti što onemogućuje duži period čuvanja. Istraživano je djelovanje temperatura čuvanja od 0 °C i 5 °C , te tretman esencijalnim uljem čajevca (Melalecula alternifolia) u koncentraciji od 300 ml odnosno 600 ml, na breskve sorte “Fayette” tijekom čuvanja u hladnjači s normalnom atmosferom kroz 4 tjedna. U istraživanju se pratila promjena mase, tvrdoće, boje, indeksa sočnosti, ukupnih kiselina, topljive suhe tvari i broj smežuranih i trulih plodova. S obzirom na temperature čuvanja izmjerene su značajne razlike u promatranim parametrima. Tretmani esencijalnim uljem pokazali su pozitivne rezultate poboljšanja parametara tvrdoće prilikom čuvanja na 5 °C. Tretman esencijalnim uljem čajevca nije imao značajnog utjecaja na ostale promatrane parametre. Čuvanje u trajanju od 4 tjedna uzrokovalo je gubitkom mase ploda, smanjenjem ukupnih kiselina, povećanjem topljive suhe tvari te značajnim brojem trulih i smežuranih plodova. Iz istraživanja se može zaključiti da se breskve uspješnije mogu čuvati pri temperaturi od 0 °C, te da tretman esencijalnim uljem čajevca može poboljšati kvalitetu breskve prilikom čuvanja na 5 °C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb