Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 833961

Utopija/distopija u gastronomskom ruhu - Barbierijev recept


Bošković, Ivan
Utopija/distopija u gastronomskom ruhu - Barbierijev recept // Komparativna povijest hrvatske književnosti. Zbornik radova XVIII. Fantastika:problem zbilje / Cvijeta Pavlović ; Vinka Glunčić-Bužančić ; Andrea Meyer-Fraatz (ur.).
Split : Zagreb: Književni krug Split ; Odsjek za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 273-284 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 833961 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utopija/distopija u gastronomskom ruhu - Barbierijev recept
(Utopia/dstopia as gastronomy - Barbieri's recipe)

Autori
Bošković, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Komparativna povijest hrvatske književnosti. Zbornik radova XVIII. Fantastika:problem zbilje / Cvijeta Pavlović ; Vinka Glunčić-Bužančić ; Andrea Meyer-Fraatz - Split : Zagreb : Književni krug Split ; Odsjek za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 273-284

ISBN
978-953-163-433-5

Skup
Komparativna povijest hrvatske književnosti

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 24.09.2015. - 25.09.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
distopija ; orvelovska perspektiva ; Barbieri ; hrana ; globalizacija ; manipulacije ; genetski eksperimenti
(dystopia ; Orwellian perspective ; Barvieri ; Food ; globalization ; genetic experiments)

Sažetak
Pojmom distopije uglavnom se opisuje stanje egzistencije protivne ljudskoj naravi i čovjekovoj slobodi. Kao 'projekcija mogućeg negativnog stanja do kojeg bi razvoj suvremene civilizacije mogao u budućnosti dovesti', kako kaže Solar, u Barbierijevoj je književnosti distopija prepoznata kao sastavnica i u Trojanskom konju, Epitafu carskog gurmana i u Ratu za peti okus. U navedenim djelima, uz distopiju se javlja i hrana kao sastavnica književne prepoznatljivosti i interpretacijske poticajnosti samih djela, poglavito u oblicima globalizma našeg vremena. S obzirom na to da su u našem vremenu fikcija negativne utopije i društvena zbilja često mijenjali uloge, nastojali smo pokazati da distopija nije niti mora biti samo žanrovski konstrukt, nego i društveni roman, odnosno da problemi zbilje otvaraju nove mogućnosti distopije i fantastike općenito. U tom smislu ističe se i uloga pisca i intelektualca, a ona je da svojom književnošću rade na demistifikaciji totalitarističke prakse evidentne u našem vremenu te da prepoznavanjem njihovih znakova pozivaju na obranu čovjeka i njegove slobode. Pa i one slobode sadržane u okusima i mirisima kuhinje kojom se njegovi junaci legitimiraju i suprotstavljaju genetskim eksperimentima s hranom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Filozofski fakultet u Splitu

Profili:

Avatar Url Ivan Bošković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bošković, Ivan
Utopija/distopija u gastronomskom ruhu - Barbierijev recept // Komparativna povijest hrvatske književnosti. Zbornik radova XVIII. Fantastika:problem zbilje / Cvijeta Pavlović ; Vinka Glunčić-Bužančić ; Andrea Meyer-Fraatz (ur.).
Split : Zagreb: Književni krug Split ; Odsjek za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 273-284 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Bošković, I. (2016) Utopija/distopija u gastronomskom ruhu - Barbierijev recept. U: Cvijeta Pavlović, Vinka Glunčić-Bužančić & Andrea Meyer-Fraatz (ur.)Komparativna povijest hrvatske književnosti. Zbornik radova XVIII. Fantastika:problem zbilje.
@article{article, author = {Bo\v{s}kovi\'{c}, Ivan}, editor = {Cvijeta Pavlovi\'{c}, Vinka Glun\v{c}i\'{c}-Bu\v{z}an\v{c}i\'{c} and Andrea Meyer-Fraatz}, year = {2016}, pages = {273-284}, keywords = {distopija, orvelovska perspektiva, Barbieri, hrana, globalizacija, manipulacije, genetski eksperimenti}, isbn = {978-953-163-433-5}, title = {Utopija/distopija u gastronomskom ruhu - Barbierijev recept}, keyword = {distopija, orvelovska perspektiva, Barbieri, hrana, globalizacija, manipulacije, genetski eksperimenti}, publisher = {Knji\v{z}evni krug Split ; Odsjek za komparativnu knji\v{z}evnost Filozofskog fakulteta Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bo\v{s}kovi\'{c}, Ivan}, editor = {Cvijeta Pavlovi\'{c}, Vinka Glun\v{c}i\'{c}-Bu\v{z}an\v{c}i\'{c} and Andrea Meyer-Fraatz}, year = {2016}, pages = {273-284}, keywords = {dystopia, Orwellian perspective, Barvieri, Food, globalization, genetic experiments}, isbn = {978-953-163-433-5}, title = {Utopia/dstopia as gastronomy - Barbieri's recipe}, keyword = {dystopia, Orwellian perspective, Barvieri, Food, globalization, genetic experiments}, publisher = {Knji\v{z}evni krug Split ; Odsjek za komparativnu knji\v{z}evnost Filozofskog fakulteta Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font