Pregled bibliografske jedinice broj: 833837
Odgovornosti subjekata u poslovanju s hranom pri uvođenju HACCP sustava
Odgovornosti subjekata u poslovanju s hranom pri uvođenju HACCP sustava, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 833837 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odgovornosti subjekata u poslovanju s hranom pri uvođenju HACCP sustava
(Responsibilities of food business operators during HACCP system implementation)
Autori
Mioč, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2016
Stranica
23
Mentor
Krpan, Marina
Ključne riječi
HACCP; propisi; sigurnost hrane; ugostiteljstvo
(catering industry; food safety; HACCP; regulations)
Sažetak
Subjekti u poslovanju s hranom (SPH) su primarno odgovorni za sigurnost hrane te stoga u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije moraju osigurati da hrana udovoljava zahtjevima propisa, pri čemu su svi relevantni preduvjetni programi i zahtjevi higijene udovoljeni. Osim obveze udovoljavanja zahtjevima higijene, SPH moraju usvojiti i posebne higijenske mjere koje se odnose na udovoljavanje mikrobiološkim kriterijima, zahtjevima temperature odnosno održavanja hladnog lanca, uzorkovanja, analiza kao i izrade, implementacije i održavanja trajne procedure temeljene na načelima HACCP (engl. Hazard Analysis Critical Control Point) principa, kao i njezinog stalnog ažuriranja. Svi SPH dužni su uskladiti svoje poslovanje s odredbama propisa o hrani, a to su propisi kojima su uređena pojedina područja politike sigurnosti hrane. Stoga je cilj ovog rada bio dati pregled obveza i odgovornosti subjekata u poslovanju s hranom o obaveznom uvođenju HACCP sustava u ugostiteljske objekte s procjenjenim niskim rizikom opasnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija