Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 833787

Prisutnost policikličkih aromatskih ugljikovodika u hrani – podrijetlo, toksičnost i rizici


Roller, Morana
Prisutnost policikličkih aromatskih ugljikovodika u hrani – podrijetlo, toksičnost i rizici, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 833787 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prisutnost policikličkih aromatskih ugljikovodika u hrani – podrijetlo, toksičnost i rizici
(Presence of polycyclic aromatic hydrocarbons in food – origin, toxicity and risks)

Autori
Roller, Morana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2016

Stranica
41

Mentor
Kmetič, Ivana

Neposredni voditelj
Pomoć pri izradi - Murati, Teuta ; Miletić, Marina

Ključne riječi
policiklički aromatski ugljikovodici ; sigurnost hrane ; kancerogenost ; toksičnost
(polycyclic aromatic hydrocarbons ; food safety ; carcinogenicity ; toxicity)

Sažetak
Policiklički aromatski ugljikovodici (eng. polycyclic aromatic hydrocarbons, PAH) su spojevi sveprisutni u hrani, prehrambenom lancu i okolišu. Većina proučavanih PAH-ova ima dokazane štetne učinke na ljude i životinje. Nastaju nepotpunim izgaranjem organskog materijala u prirodi ili pod utjecajem čovjeka. U hranu dospijevaju iz okoliša ili nastaju tijekom procesiranja. Prženje, pečenje i dimljenje hrane najčešći je put nastanka većih količina PAH-ova prisutnih u hrani. Njihovo toksično djelovanje, između ostalog može biti genotoksično, kancerogeno, teratogeno i fototoksično. Rizici od izloženosti PAH-ovima su prepoznati, zbog čega postoje i propisi dozvoljene količine PAH-ova u skupinama namirnica za ljudsku prehranu. Rizici se izražavaju faktorom ekvivalentne toksičnosti (TEF), a sežu od 0, 001 do 1. Budući da su prisutni u okolišu i lako nastaju tijekom najčešće korištenih načina prerade hrane, policikličke aromatske ugljikovodike je nužno istraživati kako bi se bolje objasnilo njihovo toksično djelovanje, spriječilo nastajanje i trovanje te smanjili rizici.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-2232 - Endokrino-aktivne supstancije u hrani i oštećenja reproduktivnog sustava (Šimić, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Teuta Murati (mentor)

Avatar Url Ivana Kmetič (mentor)

Avatar Url Marina Miletić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Roller, Morana
Prisutnost policikličkih aromatskih ugljikovodika u hrani – podrijetlo, toksičnost i rizici, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Roller, M. (2016) 'Prisutnost policikličkih aromatskih ugljikovodika u hrani – podrijetlo, toksičnost i rizici', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Roller, Morana}, year = {2016}, pages = {41}, keywords = {policikli\v{c}ki aromatski ugljikovodici, sigurnost hrane, kancerogenost, toksi\v{c}nost}, title = {Prisutnost policikli\v{c}kih aromatskih ugljikovodika u hrani – podrijetlo, toksi\v{c}nost i rizici}, keyword = {policikli\v{c}ki aromatski ugljikovodici, sigurnost hrane, kancerogenost, toksi\v{c}nost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Roller, Morana}, year = {2016}, pages = {41}, keywords = {polycyclic aromatic hydrocarbons, food safety, carcinogenicity, toxicity}, title = {Presence of polycyclic aromatic hydrocarbons in food – origin, toxicity and risks}, keyword = {polycyclic aromatic hydrocarbons, food safety, carcinogenicity, toxicity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font