Pregled bibliografske jedinice broj: 833787
Prisutnost policikličkih aromatskih ugljikovodika u hrani – podrijetlo, toksičnost i rizici
Prisutnost policikličkih aromatskih ugljikovodika u hrani – podrijetlo, toksičnost i rizici, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 833787 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prisutnost policikličkih aromatskih ugljikovodika u hrani – podrijetlo, toksičnost i rizici
(Presence of polycyclic aromatic hydrocarbons in food – origin, toxicity and risks)
Autori
Roller, Morana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2016
Stranica
41
Mentor
Kmetič, Ivana
Neposredni voditelj
Pomoć pri izradi - Murati, Teuta ; Miletić, Marina
Ključne riječi
policiklički aromatski ugljikovodici ; sigurnost hrane ; kancerogenost ; toksičnost
(polycyclic aromatic hydrocarbons ; food safety ; carcinogenicity ; toxicity)
Sažetak
Policiklički aromatski ugljikovodici (eng. polycyclic aromatic hydrocarbons, PAH) su spojevi sveprisutni u hrani, prehrambenom lancu i okolišu. Većina proučavanih PAH-ova ima dokazane štetne učinke na ljude i životinje. Nastaju nepotpunim izgaranjem organskog materijala u prirodi ili pod utjecajem čovjeka. U hranu dospijevaju iz okoliša ili nastaju tijekom procesiranja. Prženje, pečenje i dimljenje hrane najčešći je put nastanka većih količina PAH-ova prisutnih u hrani. Njihovo toksično djelovanje, između ostalog može biti genotoksično, kancerogeno, teratogeno i fototoksično. Rizici od izloženosti PAH-ovima su prepoznati, zbog čega postoje i propisi dozvoljene količine PAH-ova u skupinama namirnica za ljudsku prehranu. Rizici se izražavaju faktorom ekvivalentne toksičnosti (TEF), a sežu od 0, 001 do 1. Budući da su prisutni u okolišu i lako nastaju tijekom najčešće korištenih načina prerade hrane, policikličke aromatske ugljikovodike je nužno istraživati kako bi se bolje objasnilo njihovo toksično djelovanje, spriječilo nastajanje i trovanje te smanjili rizici.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-2232 - Endokrino-aktivne supstancije u hrani i oštećenja reproduktivnog sustava (Šimić, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb