Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 833641

Interni obračun poslovanja u ugostiteljstvu na primjeru restorana


Strika, Roko
Interni obračun poslovanja u ugostiteljstvu na primjeru restorana, 2016., diplomski rad, diplomski, Ekonomski fakultet, Rijeka


CROSBI ID: 833641 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Interni obračun poslovanja u ugostiteljstvu na primjeru restorana
(Internal accounting in the hospitality industry on the case of the restaurant)

Autori
Strika, Roko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Ekonomski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
21.09

Godina
2016

Stranica
53

Mentor
Dimitrić, Mira

Ključne riječi
ugostiteljstvo; troškovi u ugostiteljstvu; profitabilnost ugostiteljske usluge; obračun poslovanja restorana; VCP analiza
(catering; hospitality costs; profitability and catering services; the calculation of the restaurant business; VCP analysis)

Sažetak
Ugostiteljstvo kao djelatnost pripremanja i posluživanja hrane i pića te pružanja smještaja predstavlja važan dio gospodarstva Republike Hrvatske. Kao perjanica gospodarstva, ugostiteljska djelatnost sadrži brojne zakonske, poslovne i računovodstvene specifičnosti koje su opisane u ovom radu. Ovaj rad sadrži zakonske okvire obavljanja ugostiteljske djelatnosti, izbor organizacijskih oblika ugostiteljskih poduzeća, analizu ugostiteljske djelatnosti na području Republike Hrvatske i računovodstvene aspekte vođenja troškova, prihoda i evidencija. Cilj ovog rada je prikazati i analizirati troškove ugostiteljske djelatnosti na primjeru restorana. Prema podacima internog obračuna poslovanja restorana koji posluje u staroj jezgri grada Zadra izračunane su kategorije VCP analize koje pokazuju cijenu kompletne restoranske usluge, točke pokrića, stopu doprinosa pokriću fiksnih troškova cjelokupnog restorana i prema grupama proizvoda. Analizom troškova restorana dobija se i uvid u bruto zarade najprodavanijih proizvoda poduzeća čija visina potvrđuje visoku profitabilnost ugostiteljske usluge te time opravdava potrebna visoka ulaganja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija

Napomena
Rad je dio projekta UNIRI 13.02.1.2.09



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Ekonomski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Mira Dimitrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Strika, Roko
Interni obračun poslovanja u ugostiteljstvu na primjeru restorana, 2016., diplomski rad, diplomski, Ekonomski fakultet, Rijeka
Strika, R. (2016) 'Interni obračun poslovanja u ugostiteljstvu na primjeru restorana', diplomski rad, diplomski, Ekonomski fakultet, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Strika, Roko}, year = {2016}, pages = {53}, keywords = {ugostiteljstvo, tro\v{s}kovi u ugostiteljstvu, profitabilnost ugostiteljske usluge, obra\v{c}un poslovanja restorana, VCP analiza}, title = {Interni obra\v{c}un poslovanja u ugostiteljstvu na primjeru restorana}, keyword = {ugostiteljstvo, tro\v{s}kovi u ugostiteljstvu, profitabilnost ugostiteljske usluge, obra\v{c}un poslovanja restorana, VCP analiza}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Strika, Roko}, year = {2016}, pages = {53}, keywords = {catering, hospitality costs, profitability and catering services, the calculation of the restaurant business, VCP analysis}, title = {Internal accounting in the hospitality industry on the case of the restaurant}, keyword = {catering, hospitality costs, profitability and catering services, the calculation of the restaurant business, VCP analysis}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font