Pregled bibliografske jedinice broj: 833634
Utjecaj načina sušenja duhana na kvalitetu duhanskog lista
Utjecaj načina sušenja duhana na kvalitetu duhanskog lista, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 833634 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj načina sušenja duhana na kvalitetu duhanskog lista
(The influence of methods of curing on quality of tobacco leaf)
Autori
Kačan, Jakov
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2016
Stranica
26
Mentor
Butorac, Jasminka
Ključne riječi
duhan; listovi duhana; načini sušenja; organoleptička svojstva; kemijska svojstva
(tobacco; tobacco leaves; methods of curing; organoleptic traits; chemical traits)
Sažetak
Duhan je najraširenija intenzivno uzgajana kultura koja se ne koristi za hranu, a danas i jedna od najdohodovnijih kultura. Uzgaja se radi listova koji nakon sušenja i služe za izradu cigareta i cigara te drugih sredstava za uživanje. Sušenje duhana je oduvijek bio proces neophodan da bi se listovi pripremili za konzumiranje. Način sušenja utječe na organoleptička svojstva i izgled lista te mijenja njegov kemijski sastav. Kvaliteta duhana ocjenjuje se po osušenom listu. Adekvatnim načinom sušenja nastoji se dobiti najbolja kvaliteta lista neke sorte. Najčešća podjela duhana na tipove bazira se na načinima sušenja. Tako postoje: duhani sušeni toplim zrakom u sušnicama (flue-cured), duhani sušeni na zraku (air-cured), duhani sušeni na suncu (sun-cured) i duhani sušeni iznad otvorene vatre (fire-cured).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)