Pregled bibliografske jedinice broj: 833514
Inhibicijski učinak pljevica na klijanje zrna pšenice
Inhibicijski učinak pljevica na klijanje zrna pšenice, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 833514 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inhibicijski učinak pljevica na klijanje zrna pšenice
(Inhibitory effect of glumes on wheat germination)
Autori
Petrović, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2016
Stranica
19
Mentor
Šarčević, Hrvoje
Neposredni voditelj
Lovrić, Ana
Ključne riječi
pšenica; pljevice; inhibicijski učinak; klijanje; sorta
(wheat; glumes; inhibitory effect; germination; cultivar)
Sažetak
Pljevice sa svojim inhibitorskim svojstvima djeluju na klijanje zrna pšenice i mogu biti važno svojstvo u oplemenjivanju pšenice jer proklijavanje u klasu čini velike gubitke u uzgoju pšenice. Cilj ovoga rada je bio utvrditi razlike u inhibicijskom učinku pljevica porijeklom od 30 kultivara pšenice na klijanje zrna te ovisnost inhibicije klijanja o temperaturi klijanja i koncentraciji otopljenih tvari u vodenom ekstraktu pljevica. U provedenom istraživanju su zrna sorte pšenice Bc Mandica stavljena na klijanje u vodeni ekstrakt pljevica dobivenih od 30 različitih sorti pšenice. Koncentracija otopljenih tvari u ekstraktima pljevica procijenjena je krioskopskom metodom. Pokus je provođen pri temperaturama klijanja od 20°C i 30°C. Tri kriterija su korištena da bi se zrna okarakterizirala kao proklijala: pukotina u perikarpu iznad embrija (P), pojava jednog korijenčića (1K) i pojava tri korijenčića (3K). Kod 20°C najjači prosječni inhibicijski učinak ekstrakta pljevica na klijanje zrna pšenice utvrđen je za kriterij klijanja PER, a kod 30°C za kriterij klijanja 1K. Međutim značajne razlike između sorti u inhibicijskom učinku njihovih ekstrakta pljevica utvrđene su samo za kriterije klijanja 1K i 3K. Relativno jak inhibicijski učinak na klijanje kod obje temperature klijanja imale su sorte Matea, Autan, Garaboly, Mira i Bc Marina. Vrlo slaba korelacija utvrđena između različitih parametara klijavosti i koncentracije ekstrakta pljevica upućuje na zaključak da se ne radi o nespecifičnoj inhibiciji (uzrokovanoj povećanom koncentracijom otopljenih tvari u ekstraktu pljevica) nego je riječ o inhibiciji klijanja uzrokovanoj specifičnim inhibitorima prisutnim u pljevicama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb