Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 833514

Inhibicijski učinak pljevica na klijanje zrna pšenice


Petrović, Ana
Inhibicijski učinak pljevica na klijanje zrna pšenice, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 833514 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inhibicijski učinak pljevica na klijanje zrna pšenice
(Inhibitory effect of glumes on wheat germination)

Autori
Petrović, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2016

Stranica
19

Mentor
Šarčević, Hrvoje

Neposredni voditelj
Lovrić, Ana

Ključne riječi
pšenica; pljevice; inhibicijski učinak; klijanje; sorta
(wheat; glumes; inhibitory effect; germination; cultivar)

Sažetak
Pljevice sa svojim inhibitorskim svojstvima djeluju na klijanje zrna pšenice i mogu biti važno svojstvo u oplemenjivanju pšenice jer proklijavanje u klasu čini velike gubitke u uzgoju pšenice. Cilj ovoga rada je bio utvrditi razlike u inhibicijskom učinku pljevica porijeklom od 30 kultivara pšenice na klijanje zrna te ovisnost inhibicije klijanja o temperaturi klijanja i koncentraciji otopljenih tvari u vodenom ekstraktu pljevica. U provedenom istraživanju su zrna sorte pšenice Bc Mandica stavljena na klijanje u vodeni ekstrakt pljevica dobivenih od 30 različitih sorti pšenice. Koncentracija otopljenih tvari u ekstraktima pljevica procijenjena je krioskopskom metodom. Pokus je provođen pri temperaturama klijanja od 20°C i 30°C. Tri kriterija su korištena da bi se zrna okarakterizirala kao proklijala: pukotina u perikarpu iznad embrija (P), pojava jednog korijenčića (1K) i pojava tri korijenčića (3K). Kod 20°C najjači prosječni inhibicijski učinak ekstrakta pljevica na klijanje zrna pšenice utvrđen je za kriterij klijanja PER, a kod 30°C za kriterij klijanja 1K. Međutim značajne razlike između sorti u inhibicijskom učinku njihovih ekstrakta pljevica utvrđene su samo za kriterije klijanja 1K i 3K. Relativno jak inhibicijski učinak na klijanje kod obje temperature klijanja imale su sorte Matea, Autan, Garaboly, Mira i Bc Marina. Vrlo slaba korelacija utvrđena između različitih parametara klijavosti i koncentracije ekstrakta pljevica upućuje na zaključak da se ne radi o nespecifičnoj inhibiciji (uzrokovanoj povećanom koncentracijom otopljenih tvari u ekstraktu pljevica) nego je riječ o inhibiciji klijanja uzrokovanoj specifičnim inhibitorima prisutnim u pljevicama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Hrvoje Šarčević (mentor)

Avatar Url Ana Lovrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Petrović, Ana
Inhibicijski učinak pljevica na klijanje zrna pšenice, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Petrović, A. (2016) 'Inhibicijski učinak pljevica na klijanje zrna pšenice', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Petrovi\'{c}, Ana}, year = {2016}, pages = {19}, keywords = {p\v{s}enica, pljevice, inhibicijski u\v{c}inak, klijanje, sorta}, title = {Inhibicijski u\v{c}inak pljevica na klijanje zrna p\v{s}enice}, keyword = {p\v{s}enica, pljevice, inhibicijski u\v{c}inak, klijanje, sorta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Petrovi\'{c}, Ana}, year = {2016}, pages = {19}, keywords = {wheat, glumes, inhibitory effect, germination, cultivar}, title = {Inhibitory effect of glumes on wheat germination}, keyword = {wheat, glumes, inhibitory effect, germination, cultivar}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font