Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 833388

Optimizacija kombiniranog postupka ultrazvučne ekstrakcije i enkapsulacije za ekstrakciju polifenola masline


Trgovčević, Maja
Optimizacija kombiniranog postupka ultrazvučne ekstrakcije i enkapsulacije za ekstrakciju polifenola masline, 2016., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 833388 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimizacija kombiniranog postupka ultrazvučne ekstrakcije i enkapsulacije za ekstrakciju polifenola masline
(Combination of ultrasound assisted extraction and encapsulation for the extraction of olive pomece polyphenols)

Autori
Trgovčević, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
13.09

Godina
2016

Stranica
43

Mentor
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
ultrazvučna ekstrakcija ; komina ; oleuropein ; ciklodekstrini
(ultrasonic extraction ; pomace ; oleuropein ; cyclodextrins)

Sažetak
Posljednjih desetljeća, kako se sve više razvijaju izolacijski i identifikacijski postupci tako i biljke koje su se prije koristile isključivo kao namirnice sada služe kao izvor tvari s farmakološkim svojstvima. Maslina (Olea europea, Oleacae) je izvor ulja koje se koristi u ljudskoj prehrani još od davnih vremena, a posebice području Mediterana gdje se nalaze brojni maslinici. Sve veća popularnost maslinovog ulja zbog pozitivnih učinaka na zdravlje povezana je s povećanjem količine krutog otpada. Razvojem procesa ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz krutog otpada (komine masline) i formulacije stabilnog, tehnološki prihvatljivog produkta ostvaruje se ekonomska i ekološka korist. Cilj ovog rada bio je razviti prikladan proces ekstrakcije polifenola iz komine i formulirati stabilni, tehnološki prihvatljiv produkt optimizacijom kombiniranog postupka ultrazvučne ekstrakcije i enkapsulacije ciklodekstrinima. Rezultati ispitivanja govore da je ultrazvučnom ekstrakcijom moguće ostvariti isti prinos polifenola kao i kod klasične, ali u značajno kraćem vremenu i s manjim utroškom otapala. Odmašćivanjem komine prije postupka ekstrakcije može se dobiti bistar ekstrakt pogodan za daljnja ispitivanja, a bez značajnih gubitaka polifenola. Dodavanjem ciklodekstrina u ekstrakcijsko sredstvo bitno su poboljšana organoleptička svojstva liofiliziranog ekstrakta bez značajnog utjecaja na udio fenola i antiradikalni učinak. Ciklodekstrini značajno povećavaju prinos oleuropeina, glavnog biološki aktivnog polifenola masline. Razlog većim prinosima oleuropeina vjerojatno je stvaranje inkluzijskih kompleksa s beta- i gama- ciklodekstrinom čime se molekula štiti tijekom procesa ekstrakcije i sušenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2014-09-9143 - Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline (NutriOliWa) (Vitali Čepo, Dubravka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Trgovčević, Maja
Optimizacija kombiniranog postupka ultrazvučne ekstrakcije i enkapsulacije za ekstrakciju polifenola masline, 2016., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Trgovčević, M. (2016) 'Optimizacija kombiniranog postupka ultrazvučne ekstrakcije i enkapsulacije za ekstrakciju polifenola masline', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Trgov\v{c}evi\'{c}, Maja}, year = {2016}, pages = {43}, keywords = {ultrazvu\v{c}na ekstrakcija, komina, oleuropein, ciklodekstrini}, title = {Optimizacija kombiniranog postupka ultrazvu\v{c}ne ekstrakcije i enkapsulacije za ekstrakciju polifenola masline}, keyword = {ultrazvu\v{c}na ekstrakcija, komina, oleuropein, ciklodekstrini}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Trgov\v{c}evi\'{c}, Maja}, year = {2016}, pages = {43}, keywords = {ultrasonic extraction, pomace, oleuropein, cyclodextrins}, title = {Combination of ultrasound assisted extraction and encapsulation for the extraction of olive pomece polyphenols}, keyword = {ultrasonic extraction, pomace, oleuropein, cyclodextrins}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font