Pregled bibliografske jedinice broj: 833388
Optimizacija kombiniranog postupka ultrazvučne ekstrakcije i enkapsulacije za ekstrakciju polifenola masline
Optimizacija kombiniranog postupka ultrazvučne ekstrakcije i enkapsulacije za ekstrakciju polifenola masline, 2016., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 833388 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimizacija kombiniranog postupka ultrazvučne ekstrakcije i enkapsulacije za ekstrakciju polifenola masline
(Combination of ultrasound assisted extraction and encapsulation for the extraction of olive pomece polyphenols)
Autori
Trgovčević, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
13.09
Godina
2016
Stranica
43
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
ultrazvučna ekstrakcija ; komina ; oleuropein ; ciklodekstrini
(ultrasonic extraction ; pomace ; oleuropein ; cyclodextrins)
Sažetak
Posljednjih desetljeća, kako se sve više razvijaju izolacijski i identifikacijski postupci tako i biljke koje su se prije koristile isključivo kao namirnice sada služe kao izvor tvari s farmakološkim svojstvima. Maslina (Olea europea, Oleacae) je izvor ulja koje se koristi u ljudskoj prehrani još od davnih vremena, a posebice području Mediterana gdje se nalaze brojni maslinici. Sve veća popularnost maslinovog ulja zbog pozitivnih učinaka na zdravlje povezana je s povećanjem količine krutog otpada. Razvojem procesa ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz krutog otpada (komine masline) i formulacije stabilnog, tehnološki prihvatljivog produkta ostvaruje se ekonomska i ekološka korist. Cilj ovog rada bio je razviti prikladan proces ekstrakcije polifenola iz komine i formulirati stabilni, tehnološki prihvatljiv produkt optimizacijom kombiniranog postupka ultrazvučne ekstrakcije i enkapsulacije ciklodekstrinima. Rezultati ispitivanja govore da je ultrazvučnom ekstrakcijom moguće ostvariti isti prinos polifenola kao i kod klasične, ali u značajno kraćem vremenu i s manjim utroškom otapala. Odmašćivanjem komine prije postupka ekstrakcije može se dobiti bistar ekstrakt pogodan za daljnja ispitivanja, a bez značajnih gubitaka polifenola. Dodavanjem ciklodekstrina u ekstrakcijsko sredstvo bitno su poboljšana organoleptička svojstva liofiliziranog ekstrakta bez značajnog utjecaja na udio fenola i antiradikalni učinak. Ciklodekstrini značajno povećavaju prinos oleuropeina, glavnog biološki aktivnog polifenola masline. Razlog većim prinosima oleuropeina vjerojatno je stvaranje inkluzijskih kompleksa s beta- i gama- ciklodekstrinom čime se molekula štiti tijekom procesa ekstrakcije i sušenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2014-09-9143 - Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline (NutriOliWa) (Vitali Čepo, Dubravka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)